VIDEO ⟩ Jelgavnieks saņēmis elektrības rēķinu 10 000 eiro apmērā (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone / LETA

Kāds privātmājas iedzīvotājs Oļegs Jelgavā saņēmis šokējošu elektrības rēķinu. Tas esot atsūtīts pēc skaitītāja nomaiņas, par ko Oļegs neesot bijis informēts, vēsta raidījums "Bez tabu".

Oļegs pirms pieciem gadiem iegādājās māju Jelgavā un atjaunoja to, kā arī uzņēmumam "Sadales tīkls" pieteica elektrības skaitītāja pārvietošanu no iekštelpām.

Mājā viņš ievācās 2019. gadā. Patēriņa pārskatā redzams, ka mēneša patēriņš svārstījies no 34 līdz 650 kilovatstundām mēnesī. 

Oktobra sākumā "Sadales tīkla" darbinieki nomainīja 2001. gadā ražoto skaitītāju.

Oļegs atklāj, ka nav par to bijis informēts un uzzinājis tikai no elektrības pārdevēja atsūtītā rēķina.

Tas sasniedzis 9932,61 eiro par it kā patērētiem 27 000 kWh. Skaitītājā esot bijuši 47 000 kWh.

"Nepiedalījos skaitītāja maiņā, neesmu parakstījis aktu. Fiziski nav iespējams patērēt tik daudz. Sanāk 27 tūkstoši kWh, esmu patērējis trīs gadu laikā 10 000 kWh. It kā kopā esmu patērējis 37 000 kWh. Tā nav nekāda rūpnīca, tā ir privātmāja," skaidro Oļegs.

"Mēs kā tirgotājs nezinām, kāds ir klienta faktiskais skaitītāja rādītājs. Mēs saņemam informāciju par rādītāju no paša klienta ar viņa pašdeklarācijas metodi, reizi mēnesī sūtot rādītāju mums.

Savukārt informāciju par gala patēriņu mēs saņemam no "Sadales tīkla", kas šajā gadījumā to ir apstiprinājis pēc skaitītāja nomaiņas," norāda "Elektrum" pārstāve Iveta Bidere.

"Sadales tīkla" pārstāve skaidro, ka klientiem dienu pirms skaitītāja nomaiņas tiek nosūtīta īsziņa.

"Mēs nepieaicinām klientu, mēs neuzstājam uz klienta klātbūtni, jo mēs to tehniski varam izdarīt bez klienta pieaicināšanas. Protams, izņemot tos gadījumus, kad skaitītājs atrodas klienta telpās. Ja klients vēlas un viņam ir iespēja, viņš var piedalīties skaitītāja nomaiņas procesā," norāda "Sadales tīkla" pārstāve Gunta Līne.

Pirms gada pie Oļega skaitītāja strādāja "Sadales tīkla" darbinieks, taču nepiefiksēja elektrības rādītāju. 

Līne skaidro, ka darbinieks veicis citu uzdevumu - tā esot bijusi iekārtas tehnisko apzīmējumu pārbaude vai maiņa. Uzņēmums uzskata, ka 2001. gadā ražotais skaitītājs bijis darba kārtībā. 

"Mēs neveicam tādas proaktīvas skaitītāju apsekošanas. Mums ir apmēram miljons skaitītāju," skaidro Līne.

Oļegam ir tiesības pieprasīt skaitītāja laboratorisko ekspertīzi. Ja atklās, ka tas ir darba kārtībā, izdevumi būs jāapmaksā klientam.

Vairāk skaties sižetā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu