Esam ceļā uz cenzūru? Latvijas kinoteātri brīdina skatītājus par "LGBT tēmu" animācijas filmā (95)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Sociālajos tīklos ievērību izpelnījusies "Disney" animācijas piedzīvojumu filma “Savāda pasaule”. Pirms pāris dienām ietekmētāja un deputāta palīdze Maija Armaņeva (LPV) savā Instagram kontā ievietojusi viedokli, norādot, ka saņēmusi sūdzības no vecākiem par šīs filmas saturu, kurā attēlotas viendzimuma attiecības. Viņa uzskata, ka vecākiem ir tiesības būt informētiem, ja filmā stāstīts par šādām attiecībām.

Pēc publikācijas brīdinājums no "Forum Cinemas" mājaslapas izņemts.

Neilgi pēc Armaņevas ieraksta kinoteātri reaģējuši un filmas aprakstam pievienojuši norādi “Brīdinājums: Šī Disneja studijas filma skar LGBT tēmu.” Ļoti līdzīga informācija atrodama arī filmas aprakstā citos Latvijas lielākajos kinoteātros.

Filmas sižets stāsta par pētnieku ģimeni, kas ceļo neizpētīto un bīstamo zemju dzīlēs, kurās ir sastopamas pašas neiedomājamākās radības. Filmas oficiālajā treilerī norādes par skarto LGBT tēmu nav pieejamas.

Kaspars Zālītis, cilvēktiesību aktīvists un LGBT tiesību aizstāvis, TVNET norāda, ka šī brīdinājuma izvietošana ir uztraucoša. “Īpaši vārds “Brīdinājums” liecina, ka filmā ir attēlots kaut kas nepieņemams. Ir filmas, kuras klasificētas atbilstoši likumam. Bet tas, ka filmas aprakstā būtu norādīts – šeit aizskartas LGBT tēmas –, vēl nav piedzīvots. Tas ir tāpat kā brīdināt, ka multfilmā parādīsies ebreji vai tumšādaini varoņi. No diskriminācijas skatupunkta tur atšķirības nav. Mēs vērtēsim, vai par šo jautājumu jāvēršas pie Tiesībsarga.”

Kinoteātra “Gaisma” (Valmiera) pārstāvis TVNET informē, ka filmas aprakstu izsniedz izplatītājs Latvian Theatrical Distribution. Ar izplatītāja pārstāvjiem TVNET sazināties neizdevās. Savukārt kinoteātra ForumCinemas pārstāve telefoniski norāda, ka brīdinājuma ievietošana bijusi kinoteātra iniciatīva. Pēc Armaņevas paziņojuma par saņemtajām sūdzībām no vecākiem pieņemts lēmums brīdinājumu ievietot. Šī neesot pirmā reize, kad ForumCinemas saņem sūdzības no vecākiem par filmu saturu - tādas saņemtas par vardarbību.

Kristīne Matīsa no Nacionālā kino centra norāda, ka Latvijā likumu par to nav. Filmu saturu klasificē atbilstoši Filmu klasifikācijas noteikumiem, kur konkrētas norādes par LGBT tēmu nav atrodamas. Informācija par filmas saturu ir izplatītāja un kinoteātra ziņā. 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 587 (Filmu klasifikācijas noteikumi) norāda kritērijus un kārtību, kādā filmu izplatītāji atbilstoši filmu klasifikācijas indeksiem klasificē izplatītās filmas. Šos indeksus piešķir visām filmām, kas izplatītas Latvijas teritorijā. Filmas var būt  paredzētas universālai auditorijai vai personām, kas sasniegušas 7+, 12+, 16+ vai 18+ gadu vecumu. Filmu klasifikācijas mērķis ir aizsargāt bērnus no filmu kaitīga satura un informēt vecākus vai bērnu pavadītājus par filmas kaitīgo saturu.

Filma "Savāda pasaule" iekļauta kategorijā 7+. Atbilstoši noteikumiem filmas saturam tiek piemēroti kaitīga satura izplatīšanas ierobežojumi, problemātiskas tēmas tajā traktētas saprātīgi un piemēroti bērniem, filmā pieļaujams kailums bez seksuāla konteksta un pieļaujamas atsevišķas netiešas norādes uz seksuālu uzvedību.

Komentāri (95)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu