Aicina balsot par šī gada "Eiropas cilvēku Latvijā" (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: foto.lu.lv

"Eiropas kustība Latvijā" (EKL) ir sākusi balsojumu, lai izraudzītos 2022.gada "Eiropas cilvēku Latvijā", informēja EKL ģenerālsekretāre Liene Valdmane.

Viņa pavēstīja, ka "Gada Eiropas cilvēka Latvijā" titulu piešķir cilvēkam, kurš ar saviem darbiem ir devis būtisku ieguldījumu Eiropas kopējo vērtību stiprināšanā Latvijā un Latvijas vārda spodrināšanā Eiropā.

Titula ieguvējs tiek noskaidrots sabiedrības balsojumā, kas tradicionāli notiek gada izskaņā. Balsojums ir veids, kā pateikties cilvēkam, kurš šajā gadā saviem darbiem ir visvairāk veicinājis Eiropas integrāciju Latvijā un Latvijas integrāciju Eiropā un ir darījis vairāk, nekā to prasa darba pienākumi.

Kandidāti šī gada "Eiropas cilvēka Latvijā" titulam tika izvirzīti šī gada rudenī. Interesenti ir aicināti balsot par "Top 10" kandidātiem, vai izvirzītu savu kandidātu līdz 8.decembrim, sekojot saitei ej.uz/2022EGCL.

Vadošie desmit kandidātu vidū ir Eiropas čempiones pludmales volejbolā ir Anastasija Samoilova un Tīna Graudiņa. Iespējamā titula piešķiršana skaidrota ar to, ka sportistes parāda, cik daudz iespējams panākt Latvijā, Eiropā un pasaulē, mērķtiecīgi un smagi strādājot.

Samoilova un Graudiņa populārizē sportu, iedvesmojot jauniešus kustēties un sasniegt virsotnes. Laikos, kad reklāmas veido milzu spiedienu uz jaunām meitenēm, pozitīvi paraugi, kas parāda centības un neatlaidības nozīmi ir īpaši svarīgi.

"Top 10" iekļauts arī publicists un sabiedriskais darbinieks Dainis Īvāns. Pamatojumā norādīts, ka viņš ir eiropeisko un latvisko vērtību nesējs cauri gadiem, taču īpaši bieži par eiropeisko piederību un solidaritāti runājis šogad. Īvāns atzīts par morāles kompasu. Turklāt viņš ir bijis klāt Latvijai svarīgos brīžos pēdējās desmitgadēs, šogad aktīvi atbalstījis Ukrainu.

"Pilsoniskuma un inteliģenta latviskuma iemiesotājs, viņš parāda, ka varam, ja gribam. Kad kritiskā brīdī draudam novirzīties no kursa, mums vienmēr palīdz atgriezties uz īstā ceļa. Latvijas labā sirdsapziņa," teikts pieteikumā.

Uz "Eiropas cilvēka Latvijā" titulu pretendē arī Latvijas Televīzijas žurnālists Gints Amoliņš. Pieteikumā uzsvērts, ka Amoliņš ir Latvijas acis un ausis Eiropas epicentrā Ukrainā. Turklāt viņš nebaidās būt viens no pirmajiem Eiropas žurnālistiem notikuma karstākajās vietās.

"Paldies par ļoti profesionāliem sižetiem. Tieši atspoguļo notiekošo, pasargājot skatītāju no liekas emocionalitātes. Latvijas Televīzijas žurnālisti ar ļoti ierobežotu budžetu, bet augstu profesionālo līmeni un atbildības sajūtu padara to, ko citu valstu žurnālisti ar milzu komandām un līdzekļiem," pausts pieteikumā.

Tāpat "Top 10" iekļauta dziedātāja Kristīne Gupalo, kura atzīta par Latvijas un Ukrainas sadarbības seja. Tāpat dziedātāja tiek uzskatīta par integrācijas un savas kultūras paraugu daudziem Latvijā.

"Pārliecina ar savu sirsnību, iejūtību un sirds dāsnumu, kaut arī dzimtene pārdzīvo tik grūtus laikus. Iejūtīga, izcila un profesionāla dziedātāja, kas tuvina Ukrainas un Latvijas tautas," uzsvērts pieteikumā.

Uz "Eiropas cilvēka Latvijā" titulu pretendē arī biedrības "Latvijas Pilsoniskā alianse" direktore Kristīne Zonberga. Pieteikumā uzsvērts, ka Zonberga šogad vēl vairāk nekā iepriekš bijusi demokrātijas sardzē. Tāpat viņai tiek veltīta pateicība par milzīgo Ukrainas atbalsta demonstrācijas rīkošanu ar daudziem desmitiem tūkstošu dalībnieku, kara pirmajās dienās.

"Zonberga veido Latvijas un Eiropas demokrātisko nākotni. Viņa izcili koordinēja un pārstāvēja Latvijas pilsonisko sabiedrību Eiropas nākotnes konferences pasākumos, izstrādājot scenārijus nākotnes ceļam. Iestājas par spēcīgu un demokrātisku Latviju. Piesaistot un vadot "Aktīvo iedzīvotāju fonda" līdzekļus Latvijas biedrībām un nodibinājumiem, dod būtisku ieguldījumu Latvijas demokrātijas stiprināšanai un pilsoniskas sabiedrības stabilitātei," uzsvērts pieteikumā.

Tāpat vadošajā desmitniekā iekļauta biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" valdes locekle Linda Jākobsone-Gavala. Par biedrības valdes locekli sacīts, ka viņa ir īsta valsts un arī Eiropas Savienības patriote. Turklāt Jākobsone-Gavala ar komandu ir paspējusi un padarījusi neiespējamo - koordinējusi brīvprātīgos, biedrības, pat valdības pārstāvjus atbalsta darbā Ukrainas bēgļiem.

"Top 10" iekļauts arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis. Pieteikumā norādīts, ka beidzot Rīga atkal ir viena no Eiropas Savienības valstu galvaspilsētām. Atzinīgi novērtēts, ka Rīgas mērs izveidoja Ukrainas bēgļu centru, nodrošinot visu nepieciešamo un kalpojot par paraugu citām pilsētām, pat valstij.

"Noteikti un pārliecinoši virza Rīgu zaļā kursa virzienā un uz klimata neitralitāti. Aktīvs Eiropas Savienības dalībvalstu galvaspilsētu tīkla dalībnieks. Kopā ar visaugstāko ES līmeni un Ukrainu koordinē pašvaldību savstarpējo sadarbību," pausts pieteikumā.

Tāpat uz gada "Eiropas cilvēku Latvijā" pretendē "Europe Direct Dienvidlatgale" centra vadītājs Oskars Zuģickis. Pieteikumā norādīts, ka viņa spēja aizraut un vienot Daugavpils un Latgales jauniešus ir prātam neaptverams. Zuģicka pasākumos piedalās desmitiem tūkstoši cilvēku un pasākumus raksturo kvalitāte, sarunāšanās prasme un Eiropas vērtību iedzīvināšana. Zuģickis pieteikumā tiek atzīts par Daugavpils lepnumu.

"Top 10" iekļauts arī bijušas Latvijas prezidents Valdis Zatlers. Pieteikumā norādīts, ka Zatlers ir cilvēks, kurš ir "ieaudzis" līdera lomā un šo svarīgo funkciju pilda joprojām. Bijušas Valsts prezidents tiek atzīts par valstsvīru, kurš apvieno labākās Eiropas politiķa īpašības - ilgtermiņa domāšanu, skaidru un saprotamu valodu, kā arī nebaidīšanos no skarbu tēmu uzrunāšanas, tajos brīžos, kad tas ir nepieciešams.

Uz gada "Eiropas cilvēka Latvijā" titulu pretendē arī režisors un Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs. Pieteikumā uzsvērts, ka Kairišs ir kulturālās Latvijas nesējs pasaulē, atzinīgi novērtējot viņa jaunākās filmas "Janvāris" panākumus Romā.

2021.gadā par "Eiropas cilvēku Latvijā" kļuva Rundāles pils ilgstošais vadītājs, mākslinieks Imants Lancmanis, savukārt 2020.gadā šo titulu ieguva bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova, bet 2019.gadā par "Eiropas cilvēku Latvijā" atzina mūziķi Ralfu Eilandu.

Valdmane norādīja, ka šī gada "Eiropas cilvēks Latvijā" tiks nosaukts decembra pēdējās dienās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu