Valsts atbalstu daudzi nesaņem nepareizi aizpildīta pieteikuma dēļ (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Mājokļa apkurē izmantotās elektroenerģijas sadārdzinājuma kompensācija atteikta 14,4% gadījumu, jo pieteikumi aizpildīti nepareizi, informē SIA "ZZ Dats" direktors un "epakalpojumi.lv" izstrādātājs Edžus Žeiris.

Viņš skaidro, ka iedzīvotāji pakāpeniski sāk saņemt rēķinus par novembrī patērēto elektroenerģiju un tiem, kuri plāno saņemt energoresursu atbalstu, precīzi jāievada to summu, kas rēķinā ir norādīta pie konkrētajā adresē patērētajām kilovatstundām (kWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Atbalsts neattiecas uz rēķina pozīcijām, kas nav maksa par patērēto elektroenerģiju, piemēram, sadales maksa, pieslēguma nodrošināšana un citas. Lai pieteiktos energoresursu atbalstam par apkurē izmantoto elektroenerģiju, iedzīvotājiem jāņem vērā, ka atbalsts tiek sniegts par mēnesī patērēto elektroenerģijas apjomu, kas pārsniedz 500 kWh, un kura elektroenerģijas cena bez PVN pārsniedz 0,16 eiro par kWh.

"Daudzi saņem atteikumu atbalsta saņemšanai, jo norāda rēķina kopējo summu, nevis summu, kas ir tikai par patērētajām kWh, tāpēc atteikumu procents ir liels," norāda Žeiris.

SIA ZZ Dats mārketinga speciāliste Līva Zirnīte piebilst, ka mājsaimniecības, kuras saņēmušas atbalsta atteikumu, var atkārtoti sniegt pieteikumu par to pašu periodu, taču jau izlabotā versijā.

No vairāk nekā 1700 pieteikumiem 14,4% gadījumu energoresursu atbalsts ir atteikts. Salīdzinājumam, iesniegumiem par citiem apkures veidiem atteikumu saņem 2,5% pieteikumu.

Apkurē izmantoto energoresursu atbalstam iedzīvotājiem valsts izmaksājusi jau vairāk nekā 12 miljonus eiro.

Laikā no 1.oktobra līdz 7.decembra plkst.12 atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām bija saņemti nedaudz vairāk nekā 233 000 pieteikumu, no kuriem 120 000 pieteikumu iedzīvotāji ievadīja portālā "epakalpojumi.lv" un 113 000 iesniedza pašvaldībās klātienē.

Līdz 30.novembrim mājsaimniecības varēja pieteikt saņemt vienreizēju atbalsta maksājumu 60 eiro apmērā par apkurē izmantoto malku, neuzrādot maksājuma dokumentu. Tam pavisam iesniegti vairāk nekā 221 000 iesniegumu. Pašvaldības, kurās saņemts visvairāk pieteikumu šim vienreizējam atbalstam, ir Rīga (11 347), Rēzeknes novads (9880), Augšdaugavas novads (9579), Dienvidkurzemes novads (9043) un Valmieras novads (8693).

No 1.oktobra daļai no Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā iekļautajiem atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām gaidāmajā ziemas sezonā iedzīvotāji var pieteikties portālā "epakalpojumi.lv".

Portālā pieteikšanās atbalsta pasākumiem iespējama tiem, kuri apkurei izmanto granulas vai briketes, malku, kā arī elektroenerģiju, ja tās patēriņš mēnesī ir vairāk nekā 500 kilovatstundu (kWh). Lai izmantotu šo iespēju, mājokļa īpašniekam vai īrniekam portālā jāautorizējas ar e-paraksta viedkarti, e-ID identifikācijas karti vai kādu no internetbankām.

Sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām portālā "epakalpojumi.lv" tiek sniegti dažādi e-pakalpojumi, un to skaits pakāpeniski palielinās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu