"Theranos" afēra: bargāko sodu saņem Elizabetes Holmsas partneris

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ramešs Balvani
Ramešs Balvani Foto: Reuters/ScanPix

Krāpniecībā iesaistītā ASV biotehnoloģiju uzņēmuma "Theranos" bijušajam vadības darbiniekam Ramešam Balvani trešdien piespriests nepilnu 13 gadu cietumsods, vēsta aģentūra AP. Viņam piespriests bargāks sods nekā "Theranos" dibinātājai un sejai Elizabetei Holmsai.

Novembrī Holmsai, kura savulaik tika uzskatīta par biotehnoloģiju "jauno cerību", tika piespriests 11 gadu un trīs mēnešu cietumsods par naudas izkrāpšanu no investoriem.

Viņas partnerim Balvani jūlijā tika izvirzītas apsūdzības krāpniecībā. Piespriestais sods ir mazāks par prokuratūras prasīto 15 gadu cietumsodu, taču daudz garāks par to, ko lūdza Balvani advokāti - vien četrus līdz desmit mēnešus.

Holmsu un Balvani saistīja ne vien kopīgs bizness, bet arī romantiskas attiecības.

Viņi tika tiesāti atsevišķi. Holmsa apsūdzēja Balvani gadiem ilgā manipulēšanā, pielietojot emocionālu un seksuālu vardarbību. Balvani advokāti šīs apsūdzības noliedz, kā arī apgalvo, ka Holmsa pie "Theranos" lietas esot "dramatiski vairāk vainīga" nekā Balvani.

Prokurori no Balvani un Holmsas vēlas piedzīt nepilnu miljardu dolāru - naudu, ko, noticot "Theranos" vadības nepatiesajiem solījumiem, ieguldīja investori. Jautājums par šo līdzekļu piedzīšanu atlikts uz vēlāku laiku.

Holmsa 2003.gadā 19 gadu vecumā nodibināja uzņēmumu "Theranos" un drīz pēc tam pārtrauca studijas Stenforda Universitātē. Pēc aptuveni desmit gadiem viņai izdevās piesaistīt mediju uzmanību, apgalvojot, ka viņa izstrādājusi revolucionāru sistēmu, kam nepieciešamas tikai dažas asins piles no dūriena pirkstā, lai veiktu daudzas un dažādas analīzes.

Holmsa viņas uzņēmumā pierunāja ieguldīt daudzus slavenus investorus, tai skaitā Rūpertu Mērdoku, Leriju Elisonu, Valtonu ģimeni un Betsiju Devosu, kopumā piesaistot investīcijas 945 miljonu dolāru apmērā. Uzņēmuma "Theranos" vērtība savulaik tika lēsta ap deviņiem miljardiem dolāru. Holmsa bieži gozējās uz žurnālu vākiem, sniedza intervijas un tika salīdzināta ar kādreizējo tehnoloģiju milža "Apple" vadītāju Stīvu Džobsu.

Taču 2015.gadā "The Wall Street Journal" atklāja, ka patiesībā "Theranos" izslavētā asinsanalīžu sistēma nedarbojas un ka lielākā daļa analīžu veikta ar citu uzņēmumu veidotajām tehnoloģijām, kas tiek plaši izmantotas visur pasaulē. 2016.gadā "Theranos" par nederīgām atzina divu gadu garumā veiktas analīzes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu