"Theranos" afēra: Elizabetei Holmsai par naudas izkrāpšanu piespriež 11 gadus cietumā (3)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Elizabete Holmsa
Elizabete Holmsa Foto: EPA/Scanpix

ASV uzņēmuma "Theranos" dibinātājai Elizabetei Holmsai, kura savulaik tika uzskatīta par biotehnoloģiju "jauno cerību", piespriests 11 gadu un trīs mēnešu cietumsods par naudas izkrāpšanu no investoriem, vēsta raidorganizācija CNN.

Holmsa 2003.gadā 19 gadu vecumā nodibināja uzņēmumu "Theranos" un drīz pēc tam pārtrauca studijas Stenforda Universitātē. Pēc aptuveni desmit gadiem viņai izdevās piesaistīt mediju uzmanību, apgalvojot, ka viņa izstrādājusi revolucionāru sistēmu, kam nepieciešamas tikai dažas asins  piles no dūriena pirkstā, lai veiktu daudzas un dažādas analīzes. 

Holmsa viņas uzņēmumā pierunāja ieguldīt daudzus slavenus investorus, tai skaitā Rūpertu Mērdoku, Leriju Elisonu, Valtonu ģimeni un Betsiju Devosu, kopumā piesaistot investīcijas 945 miljonu dolāru apmērā. Uzņēmuma "Theranos" vērtība savulaik tika lēsta ap deviņiem miljardiem dolāru. Holmsa bieži gozējās uz žurnālu vākiem, sniedza intervijas un tika salīdzināta ar kādreizējo tehnoloģiju milža "Apple" vadītāju Stīvu Džobsu.

Taču 2015.gadā "The Wall Street Journal" atklāja, ka patiesībā "Theranos" izslavētā asinsanalīžu sistēma nedarbojas un ka lielākā daļa analīžu veikta ar citu uzņēmumu veidotajām tehnoloģijām, kas tiek plaši izmantotas visur pasaulē. 2016.gadā "Theranos" par nederīgām atzina divu gadu garumā veiktas analīzes. 

38 gadus vecajai Holmsai soda izciešana jāsāk 2023.gada 27.aprīlī. Papildus piespriestajam cietumsodam viņai jāmaksā arī 400 dolāru sodanauda jeb 100 dolāri par katru krāpniecības reizi. Pēc cietumsoda izciešanas viņai piespriests vēl trīs gadu pārbaudes laiks. Vēlāk tiks lemts par zaudējumu piedzīšanu no Holmsas.

Gaidāms, ka Holmsa mēģinās pārsūdzēt spriedumu.

Holmsa šī gada janvārī tika atzīta par vainīgu četros apsūdzības punktos par naudas izkrāpšanu no investoriem.

Apsūdzības puse prasīja piespriest Holmsai 15 gadu cietumsodu, pārbaudes laiku, zaudējumu piedzīšanu un 250 000 dolāru sodanaudu par katru apsūdzības punktu. Savukārt Holmsas advokāti lūdza daudz vieglāku sodu - pusotra gada cietumsodu, kam sekotu pārbaudes laiks un sabiedriskie darbi.

"Es mīlēju "Theranos". Tas bija mana mūža darbs," pirms sprieduma paziņošanas asarām acīs sacīja Holmsa. "Tie, kurus mēģināju iesaistīt "Theranos", bija cilvēki, kurus mīlēju un cienīju visvairāk. Manas kļūdas ir mani sagrāvušas."

Viņa atvainojās bijušajiem "Theranos" darbiniekiem, investoriem un pacientiem. Holmsa uzstāj, ka vadījās pēc labākās sirdsapziņas, taču pieņēma kļūdainus lēmumus attiecībā uz savu uzņēmumu.

Holmsa apgalvo, ka esot bijusi vardarbīgās attiecībās ar "Theranos" vadības darbinieku Ramešu Balvani, kurš esot viņu dažādos veidos kontrolējis. Balvani to noliedz. Jūlijā Balvani atsevišķā tiesas procesā tika atzīts par vainīgu visos 12 viņam izvirzītajos apsūdzības punktos par krāpniecību. Viņam tiesas spriedums tiks nolasīts šī gada 7.decembrī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu