Uzbrukumi policijai, ceļu bloķēšana: Kosovā situācija turpina saasināties (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: FLORION GOGA / REUTERS / SCANPIX

Pēc nedēļas nogalē notikušajiem uzbrukumiem policijai un ceļu bloķēšanas situācija pamatā serbu apdzīvotajos Kosovas ziemeļos vēl vairāk saasinājusies.

Zvečanas un Leposavičas apkārtnē vietēji serbi sestdien uzsāka ceļu blokādi, bet pie Ujmana ezera, kā ziņo policija, uz kārtības sargiem esot atklāta uguns.

"Personas no zināmiem noziedzīgiem grupējumiem, kas valsts ziemeļos bloķējuši vairākus ceļus, (..) trīs gadījumos atklāja šaujamieroču uguni policijas vienību virzienā, kas oficiāli pildīja dienesta pienākumus pie Ujmana ezera dambja uz ceļa, kas ved uz Brnjakas robežpunktu," teikts policijas paziņojumā.

Policija bijusi spiesta atklāt pretuguni, piespiežot uzbrucējus atkāpties. Šāvieni bijuši dzirdami arī citviet, vēsta policija.

Sestdienas vakarā Zvečanā atskanējuši divi spēcīgi sprādzieni, bet Zubinpotikā bijis dzirdams apšaudes troksnis.

Naktī uz svētdienu ceļu bloķēšanai uzlietās barikādes tika nostiprinātas ar smago tehniku, bet pie barikādēm tika uzslietas teltis.

Par cietušajiem ziņu pagaidām nav, taču Kosovas varasiestādes paziņojušas, ka divi serbi tikuši aizturēti aizdomās par uzbrukumiem policistiem.

Piektdien Ziemeļmitrovicā noticis uzbrukums arī Balkānu Pētnieciskās žurnālistikas tīkla (BIRN) žurnālistiem.

18. un 25.decembrī četrās pamatā serbu apdzīvotajās municipalitātēs Kosovas ziemeļos bija paredzētas pašvaldību vēlēšanas, lai aizpildītu vakantās mēru un municipālo deputātu vietas, kuras atbrīvojās novembrī, demisionējot serbu minoritātes pārstāvjiem, kas protestēja pret Prištinas prasībām nomainīt vecās, vēl Serbijas izsniegtās automašīnu numurzīmes.

Tomē Kosovas prezidente Vjosa Osmani nedēļas nogalē paziņoja, ka pieaugušās spriedzes dēļ vēlēšanas tiek atliktas līdz nākamā gada aprīlim.

Tikmēr Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs paziņojis, ka saskaņā ar ANO 1244.rezolūciju Belgrada pieprasīs NATO miera uzturētāju misijai KFOR atļauju izvietot Kosovas ziemeļos 1000 serbu karavīru un policistu.

Viņš piebildis, ka galīgo lēmumu šajā jautājumā valdība pieņems pirmdien vai otrdien.

ANO 1244.rezolūcija paredz, ka īpašos apstākļos starptautiskā uzraudzībā iespējama neliela Serbijas drošības spēku kontingenta atgriešanās Kosovā, lai pildītu zināmus uzdevumus, piemēram, uzturētu sakarus ar starptautiskajām civilajām un militārajām iestādēm, veiktu mīnu lauku atmīnēšanu un apsargātu serbu svētvietas, kā arī svarīgākos robežšķērsošanas punktus.

Tomēr Priština noraida Belgradas piedāvāto 1244.rezolūcijas interpretāciju un apgalvo, ka tā neparedz serbu kontingenta ievešanu nemieru gadījumā.

Kosovas premjerministrs Albins Kurti pieprasījis Eiropas Savienības (ES) un ASV iejaukšanos.

"Kosova ir eiropeiska, demokrātiska un proamerikāniska valsts. Serbija ar tās vadību ir autokrātiska, proaziātiska un karu kurinoša. Mēs nevēlamies konfliktu. Mēs vēlamies mieru un progresu, taču uz agresiju mēs atbildēsim ar visiem mūsu rīcībā esošajiem spēkiem," paziņojis Kurti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu