Kādas ir jauno ministru prioritātes? (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aizsardzības minisrtra amata kandidāte Ināra Mūrniece (no labās), ekonomikas ministra amata kandidāte Ilze Indriksone un Saeimas deputāts Artūrs Butāns Saeimas ārkārtas sēdē, kurā paredzēts balsojums par uzticības izteikšanu Krišjāņa Kariņa izveidotajam Ministru kabinetam.
Aizsardzības minisrtra amata kandidāte Ināra Mūrniece (no labās), ekonomikas ministra amata kandidāte Ilze Indriksone un Saeimas deputāts Artūrs Butāns Saeimas ārkārtas sēdē, kurā paredzēts balsojums par uzticības izteikšanu Krišjāņa Kariņa izveidotajam Ministru kabinetam. Foto: Zane Bitere/LETA

14. decembrī pēc ilgām diskusijām Saeima apstiprinājusi otro Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadīto valdību.  Daži no jaunajiem ministriem jau paspējuši dalīties savās pārdomās par gaidāmajiem pienākumiem. 

Par Kariņa valdību nobalsoja 54 deputāti, pret bija 37.

Partiju Jaunā vienotība (JV) valdībā pārstāvēs premjers Kariņš, finanšu ministrs Arvils Ašeradens, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars un labklājības ministre Evika Siliņa.

Jaunā labklājības ministre Evika Siliņa (JV), strādājot šajā amatā, plāno pievērst īpašu uzmanību bērnu jautājumiem. Siliņa medijiem norādīja,ka labklājības joma nestāv uz vietas un tajā ir daudz jautājumu, kas būtu jārisina. 

Viena no lietām, kam viņa plāno pievērst uzmanību, ir bērnu agrīnās atbalsta sistēmas ieviešana. Siliņa gan uzsvēra, ka šajā gadījumā būtiska starpnozaru sadarbība starp labklājības, veselības un izglītības jomām. 

Tāpat viņa plāno pievērst uzmanību mazaizsargātākām sabiedrības grupām, īpaši vientuļiem vecākiem, vientuļām ģimenēm, ņemot vērā, ka tiesiskā regulējuma tam šobrīd nav. 

Vienlaikus Siliņa atzina, ka ir jādomā arī par cilvēku, kas strādā labklājības jomā, profesijas prestiža celšanu.

Viņa uzsvēra, ka tas ir pietiekoši liels cilvēku skaits, kas rūpējas par citiem, un, viņas vērtējumā, šiem cilvēkiem arī ir jāsajūt, ka viņi ir svarīgi un ka bez viņiem nevarēs sniegt palīdzību citiem.

Nākamajos četros gados ir būtiski izstrādāt regulējumu, kas aizsargās visus vienā mājsaimniecībā dzīvojošos neatkarīgi no viņu dzimuma un vecuma, paudusi  jaunā tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Viņa uzsver, ka valdības deklarācijā ir solīts nodrošināt visu vienā mājsaimniecībā dzīvojošo intereses, līdz ar ko valdībai būs jāstrādā pie kāda veida regulējuma, lai šādu aizsardzību nodrošināt.

Ministre cer, ka šāds regulējums tiks panākts, jo ar koalīcijas partneriem šis jautājums tika izrunāts, veidojot topošo valdību.

Tāpat Lībiņa-Egnera uzskata, ka viens no svarīgākajiem tieslietu kodoliem ir tieši tiesu spriedumu izpilde, līdz ar ko ir svarīgi pildīt arī Satversmes tiesas spriedumus. Tikai šādā veida ir iespējams panākt arī uzņēmēju un investoru uzticēšanos tiesu varai un sistēmai kopumā.

Nacionālās apvienības (NA) pārziņā būs Ekonomikas ministrija, ko vadīs Ilze Indriksone, Aizsardzības ministrija, par ko būs atbildīga Ināra Mūrniece, Kultūras ministrija, ko vadīs Nauris Puntulis, un Satiksmes ministriju, par ko būs atbildīgs Jānis Vitenbergs.

Jaunās aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces (NA) pirmais darbs būs valsts aizsardzības dienesta (VAD) veidošana. Priekšā darbs pie alternatīvā dienesta regulējuma sagatavošanas un pieņemšanas.

Mūrniece pauda cerību, ka jau līdz nākamā gada vasarai tiks noorganizēts pirmais brīvprātīgo iesaukums. Vienlaicīgi VAD sistēma būs regulāri jāpilnveido, jo tā būs kopumā jauna sistēma.

"Iespējams, praksē būs nianses un aizķeršanās. Varbūt būs kāda papildu motivācijas sistēma jāveido.  Nepieciešamība pēc VAD ir ļoti skaidra.

Nevar vairs vilkt garumā un kavēties, turklāt bruņoto spēku komandieris jau atzinis, ka brīvprātības princips sevi ir izsmēlis," uzsvēra Mūrniece.

Savukārt Apvienoto sarakstu (AS) valdībā pārstāvēs veselības ministre Līga Meņģelsone, zemkopības ministrs Didzis Šmits, iekšlietu ministrs Māris Kučinskis un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks.

Jaunievēlētas veselības ministres Līgas Meņģelsones (AS) skatījumā veselības nozarē bez misijas apziņas neko nevar izdarīt.

Meņģelsone atzina, ka partiju apvienības "Apvienotais saraksts" (AS) lēmums izvirzīt viņu šim amatam bijis straujš un negaidīts, taču, ja viņa nebūtu piekritusi, tad jaunās valdības nebūtu.

"Pat iepriekšējie ministri nevēlas uzņemties veselības nozares vadību, un par to ir ļoti žēl, jo tā ir ļoti svarīga un sociāli jūtīga tēma. Tas raisa pārdomas, bet šeit bez misijas apziņas neko nevar izdarīt," sacīja Meņģelsone.

Kā vienu no prioritātēm viņa ir izvirzījusi pacienta veselību, proti, ja pacients saslimt, tad veselības sistēmai pēc iespējas jādara viss, lai viņš ātrāk atgrieztos savā dzīvē un darbā. 

Savukārt jaunais  vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) par galveno prioritāti izvirzījis reģionālās pārvaldes stiprināšanu, kas balstīta uz  produktīvu dialogu starp pašvaldībām un valdību.

Jaunā zemkopības ministra Didža Šmita (AS) ieskatā  lielākais izaicinājums, stājoties zemkopība ministra amatā, ir atrast veidu, kā realizēt Zaļo kursu un reizē noturēt ekonomisko dzīvotspēju.

Viņa pirmais darbs  pēc stāšanās amatā ir tikšanās ar Zemkopības ministrijas (ZM) pārraudzībā esošo nozaru pārstāvjiem. Viņš uzvēra, ka neviens labāk neredz, ko darīt, kā pašas nozares.

"Mans uzdevums ir, lai šīs [nozaru] intereses ir reizē valsts intereses," teica Šmits, norādot, ka jau tuvākajās dienās ir plānotas tikšanās.

Vienlaikus Šmits sacīja, ka veicinās politiku, kad no dabas resursiem, kas ir ZM pārziņā, tikts iegūts maksimāls labums Latvijai, kā arī veicinās preču ar pievienoto vērtību ražošanu.

Šajā valdībā izveidots jauns klimata un enerģētikas ministra postenis, kuru ieņems Čudars.

Pirmā jaunā ministru kabineta svinīgā sēdē sāksies šovakar plkst.18.30, informē Valsts kancelejā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu