2022.gads tikai retajam paliks atmiņā kā kaut kas pozitīvs - pandēmija nav beigusies, klimata pārmaiņas uzņem apgriezienus, inflācija kāpj debesīs, palēninājusies ekonomiskā izaugsme un, svarīgāk par visu pārējo, Eiropā notiek karš un pastāv bažas par vardarbīga konflikta izcelšanos Āzijā. Daļu no šiem notikumiem varēja paredzēt, bet daudzus bija grūti iztēloties. Aizvadītais gads sniedzis desmit mācības, kuru ignorēšana ne pie kā laba nenovedīs.

Pirmkārt, lai gan visai daudzi akadēmiķi uzskatīja, ka karus starp valstīm esam atstājuši pagātnē, izrādījās, ka tā tomēr nav. Eiropā izcēlies vecmodīgs imperiālistisks karš, ar kura palīdzību Krievijas prezidents Vladimirs Putins cer izbeigt Ukrainas pastāvēšanu kā suverēnai, neatkarīgai valstij. Viņa mērķis - nepieļaut, ka Krievijai līdzās uzplaukst demokrātiska, uz tirgus ekonomiku vērsta valsts, jo krievi varētu saskatīt šāda modeļa pievilcību.

Protams, vieglās un ātrās uzvaras vietā Putins atklājis, ka viņa armija nemaz nav tik spēcīga, savukārt viņa pretinieku apņēmība ir daudz lielāka nekā viņš - un daudzi rietumnieki - domāja. Pagājuši desmit mēneši, taču galu šim karam vēl neredz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X