ASV publisko tūkstošiem dokumentu par Kenedija slepkavību (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Baltais nams licis padarīt publiski pieejamus tūkstošiem valdības dokumentu par ASV prezidenta Džona Kenedija slepkavību 1963.gadā. Nekādi būtiski atklājumi nav gaidāmi, taču vēsturniekiem tie varētu atklāt jaunas detaļas par Kenedija slepkavu.

Tīmeklī publicēti 13 173 dokumenti. Baltais nams norāda, ka līdz ar to publiskoti vairāk nekā 97% no tā kolekcijā esošajiem dokumentiem, kas saistīti ar atentātu pret Kenediju.

Kenedijs tika nošauts 1963.gada 22.novembrī publiskā pasākumā Dalasā, Teksasas štatā.

1992.gadā pieņemts likums noteica, ka ASV valdībai visi ar Kenedija slepkavību saistītie dokumenti jāatslepeno līdz 2017.gada oktobrim. Tomēr dokumentu publiskošana tika atlikta. ASV prezidents Džo Baidens norādījis, ka kavēšanos izraisījusi "nepieciešamība pasargāt no identificējama kaitējuma militāro aizsardzību, izlūkošanas operācijas, tiesībsargāšanas iestādes vai ārlietu kārtošanu" un ka tas "pārsver sabiedrības ieinteresētību tūlītējā [dokumentu] publiskošanā".

Baidens ceturtdien parakstīja izpildrīkojumu, ar kuru apstiprināja jaunākās dokumentu porcijas publiskošanu. Taču viņš norādīja, ka daļa dokumentu netiks publiskoti vēl līdz 2023.gada jūnijam, lai pasargātos no "kaitējuma".

ASV Nacionālais arhīvs norādīja, ka 515 dokumenti paliks nepubliskoti un vēl vairāk nekā 2500 dokumenti tiks publiskoti daļēji.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu