Uzņēmējai par izvairīšanos no nodokļiem piespriests reāls cietumsods (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cietuma restes. Attēls ilustratīvs.
Cietuma restes. Attēls ilustratīvs. Foto: Inked Pixels/Shutterstock

Apelācijas instances tiesa atstājusi spēkā pirmās instances spriedumu, ar kuru uzņēmējai par izvairīšanos no nodokļu nomaksas piespriesta reāla brīvības atņemšana.

Šovasar Kurzemes rajona tiesā tika pasludināts saīsinātais spriedums kādai apsūdzētajai par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā.

Saskaņā ar apsūdzību persona laikā no 2010.gada janvāra līdz 2013.gada maijam, būdama kāda uzņēmuma vienīgā īpašniece un minētajā laika periodā arī valdes priekšsēdētāja ar paraksta tiesībām pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi, apzināti izvairījās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, kā rezultātā nodarīja valstij zaudējumus 86 816 eiro apmērā.

Tiesa apsūdzēto atzina par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz pieciem mēnešiem, atņemot tiesības uz visa veida komercdarbību uz diviem gadiem. Tāpat tiesa lēma par labu valstij piedzīt no apsūdzētās 86 744 eiro.

Par minēto spriedumu apsūdzētās aizstāvis iesniedza apelācijas sūdzību. Kurzemes apgabaltiesa atstāja negrozītu Kurzemes rajona tiesas spriedumu.

Apelācijas instances tiesas nolēmumu var pārsūdzēt 10 dienu laikā kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā.

No minētā kriminālprocesa atsevišķā lietvedībā tika izdalīts jauns kriminālprocess, kurā par tādu pašu noziedzīgu nodarījumu - izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas bija apsūdzēta tā paša uzņēmuma cita amatpersona.

Šī persona laikā no 2013.gada 21.maija līdz 2015.gada 9.decembrim bija šī uzņēmuma vienīgais īpašnieks un arī valdes priekšsēdētājs ar paraksta tiesībām pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi. Apzināti izvairoties no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, apsūdzētais nodarīja valstij zaudējumus 89 492 eiro apmērā.

Kurzemes rajona tiesa februārī apsūdzēto sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz astoņiem mēnešiem, atņemot tiesības uz visa veida komercdarbību uz diviem gadiem.

Šis spriedums augustā stājies likumīgā spēkā, jo Kurzemes apgabaltiesa, pirmās instances spriedumu atstāja negrozītu un par šo apelācijas instances tiesas nolēmumu kasācijas sūdzība netika iesniegta.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu