TVNET aicina pievienoties tiešsaistes diskusijai par dzimumu līdztiesību karā Ukrainā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lavijas Ārpolitikas institūts

Šobrīd dzīvojam nemierīgā un nedrošā laikā. Laikā, kad tiek apstrīdēta gan starptautiskā kārtība, gan eiroatlantiskās vērtības. Krievijas iebrukums Ukrainā ir licis ne tikai valstīm, bet arī sabiedrībām apšaubīt savu nākotni, mainot veidus, kā transatlantiskā kopiena mijiedarbojas. Latvijas Ārpolitikas institūts (LĀI) aicina pievienoties tiešsaistes Rīgas Drošības foruma 2022. gada noslēdzošajam pasākumam “Uz vērtībām balstīta starptautiskā kārtība”, kas notiek šodien, 19. decembrī, un diskusijas ir skatāmas arī portālā TVNET.

Šī pasākuma ietvaros no 13:00-14:00 notika diskusija "Uzvelkot "dzimuma brilles": atbilde uz karu Ukrainā transatlantiskajā drošības telpā", kuru moderēja TVNET žurnāliste Elizabete Vizgunova-Vikmane.

Krievijas nerimtīgie uzbrukumi Ukrainas civilajai infrastruktūrai iekļauj arī “sieviešu dominētas telpas” – slimnīcas, skolas un bērnudārzus. Informācija par nogalinātiem civiliedzīvotājiem, tajā skaitā mātēm un bērniem, sasniedz arī Latvijas auditorijas ausis. Turklāt Krievijas armijas kareivji seksuālu vardarbību un izvarošanu izmantojuši kā apzinātu stratēģiju, lai turpinātu asiņaino karu Ukrainā. Ņemot vērā sieviešu īpaši ievainojamo stāvokli kara apstākļos, starptautiskā sabiedrība izvirzījusi dzimumu līdztiesību par īpašu prioritāti militāros konfliktos.

2000. gadā ANO Drošības padome apstiprināja rezolūciju 1325 “Par sievietēm, mieru un drošību”. Šī un tai sekojošās rezolūcijas pievērsa īpašu uzmanību ar dzimumu saistītas vardarbības novēršanai, kā arī uzsvēra sieviešu pārstāvību un iesaisti militāro konfliktu risināšanā, miera veidošanas sarunās un miera uzturēšanas procesos. Diskusijā "Uzvelkot "dzimuma brilles": atbilde uz karu Ukrainā transatlantiskajā drošības telpā" tiks apspriesti starptautiskās kopienas centieni integrēt šīs rezolūcijas pīlārus tās atbalstā Ukrainai.

Diskusijā "Uzvelkot "dzimuma brilles": atbilde uz karu Ukrainā transatlantiskajā drošības telpā" piedalījās:

  • Baiba Braže, NATO ģenerālsekretāra vietniece publiskās diplomātijas jautājumos
  • Gunda Reire, Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāra
  • Melānija Leika (Melanie Lake), Lcol, Kanādas WPS vēstnieces Žaklīnas O’Nīlas militārā padomniece.

Vairāk par Rīgas Drošības forumu 2022 varat uzzināt šeit: http://www.rigasecurityforum.liia.lv/.

Rīgas Drošības forumu 2022 organizē Latvijas Ārpolitikas institūts (LĀI) sadarbībā ar NATO Publiskās Diplomātijas departamentu, Frīdriha-Eberta fondu, Polijas, Kanādas un Spānijas vēstniecībām Latvijā, kā arī StrategEast Jaunās ekonomikas centru un 5G Techritory platformu.

Rīgas Drošības forums 2022 norisināsies angļu valodā. Tulkojums latviski netiks nodrošināts.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu