Marsu satricinājusi vēl neredzēti spēcīga “marsatrīce”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marss
Marss Foto: Canva

Marsa zonde “InSight” uz Sarkanās planētas reģistrējusi “marsatrīci”, kas ir vismaz piecas reizes spēcīgāka par iepriekš zināmo spēcīgāko “marsatrīci”.

“Marsatrīce” planētu satricinājusi ar 4,7 balles lielu spēku un ilgusi vairāk nekā četras stundas. Iepriekšējā lielākā “marsatrīce” norisinājās 2021. gada augustā un bija 4,2 balles spēcīga.

Par “s1222a” nodēvētā “marsatrīce” pāri visai planētai raidīja seismiskos viļņus, kas nekad iepriekš uz Marsa nebija novērots. Šie viļņi atklāja nogulumiežu un vulkānisko akmeņu slāņus, kas varētu liecināt par kādu pagātnes sadursmi ar meteorītu vai komētu, vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Geophysical Research Letters”.

Jaunās “marsatrīces” enerģija ir ekvivalenta visu iepriekš fiksēto “marsatrīču” atbrīvotās enerģijas summai. Lai arī tā norisinājās 1931 kilometru attālumā no zondes, tās seismiskie viļņi gandrīz pārspēja zondes seismometra uztveres robežas.

Seismiskie viļņi turpinājās 10 stundas, kas ir 10 reizes ilgāk, nekā reģistrēts jebkad iepriekš.

Jau vēstīts, ka NASA zonde “InSight” pēc četriem gadiem panākumiem bagāta darba uz Sarkanās planētas nu nonākusi pie sava mūža beigām.

NASA InSight zonde
NASA InSight zonde Foto: NASA/JPL-Caltech

Zonde uz Marsa tika nogādāta 2018. gadā, lai pētītu planētas garozu, mantiju un kodolu. Marsa putekļi, kas nu sakrājušies uz zondes saules paneļiem, zondi nelietojamu padarīs tuvāko nedēļu laikā, vēsta NASA.

Zondi uzmana un vada 20 līdz 30 zinātnieku un tehniķu liela komanda, kas ievāc informāciju par norisēm Marsa iekšienē, to skaitā seismisko aktivitāti. Kopš 2018. gada 26. novembra zonde ir ierakstījusi vairāk nekā 1300 marsatrīces.

Pirms zondes misijas beigām tās apkalpe apkopos visus tās savāktos datus un padarīs pieejamus pētniekiem visā pasaulē. Zonde palīdzējusi uzzināt daudz jauna gan par Marsa iekšieni, gan laikapstākļiem.

“Beidzot mēs varam Marsu redzēt kā planētu ar slāņiem, kuru biezums un sastāvs ir atšķirīgs. Mēs tiešām sākam izšķirt detaļas. Tagad tā nav tikai mīkla; tagad tā ir dzīva, elpojoša planēta,” teica NASA zinātnieks Brūss Banerts.

“InSight” komanda jau vasarā sāka samazināt zondes enerģijas patēriņu, atslēdzot vairākus tās instrumentus, visu enerģiju veltītu seismometra darbībai.

Gals zondei varētu pienākt kuru katru dienu. Visticamāk, tas notiks tuvāko nedēļu laikā, ja vien neuznāks brīnumaina viesuļvētra un nenopūtīs putekļus no saules paneļiem. Zondes “nāves” mirkli NASA izziņos oficiāli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu