Konsulam izdevies piedalīties tiesas sēdē, kurā par Lukašenko aizskaršanu apsūdzēts Latvijas pilsonis (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandrs Lukašenko.
Aleksandrs Lukašenko. Foto: Drop of Light/Shutterstock

Latvijas konsulātam izdevies panākt konsula piedalīšanos trešdienas tiesas sēdē, kurā tiek tiesāts Latvijas pilsonis, informējusi  Ārlietu ministrijas preses sekretāre Diāna Eglīte.

Latvija bija pieprasījusi paskaidrojumus Baltkrievijai par Latvijas konsula nepielaišanu dalībai 14.decembra atklātā tiesas sēdē Minskā, kur izskatāma krimināllieta pret Latvijas pilsoni.

Ministrija pilsoņa vārdu un inkriminētās apsūdzības nav minējusi, bet portāls "jauns.lv" vēsta, ka

Latvijas pilsonis Dmitrijs Mihailovs apsūdzēts Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko aizskaršanā, dažāda veida "naida kurināšanā" un "sankciju pieprasīšanā" pret Baltkrieviju.

ĀM preses sekretāre norāda, ka saskaņā ar Vīnes konvenciju par konsulārajiem sakariem konsulārajai amatpersonai ir tiesības brīvi sazināties ar savas valsts pilsoņiem un piekļūt tiem, vienlaikus konsulārajai amatpersonai nav tiesību iejaukties Baltkrievijas iekšējās lietās, tai skaitā tiesu, policijas un tiesībsargājošo iestāžu darbībā.

Tāpat gan minētā konvencija, gan Latvijas normatīvie akti neparedz iespēju konsulārajai amatpersonai sniegt juridisko palīdzību,

\piemēram, sniegt juridiskas konsultācijas, veikt ārvalstu normatīvo aktu interpretāciju, sniegt saistošus atzinumus par ārvalstu kompetento iestāžu tiesu spriedumiem, panākt personai pieņemamāku tiesas procesuālo kārtību.

Ņemot vērā situāciju Baltkrievijā, kur likuma varas un demokrātijas principi netiek ievēroti, ĀM preses sekretāre atgādina, ka ĀM jau iepriekš ir mudinājusi nedoties uz Baltkrieviju, brīdinot, ka pret Latvijas valstspiederīgajiem var tikt vērstas provokācijas, un Latvijas iespējas pašreizējos apstākļos sniegt palīdzību ir ļoti ierobežotas.

ĀM preses sekretāre atzīmēja, ka tiesas process nav noslēdzies.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu