"Saskaņa" paudusi gandarījumu par attaisnojošu spriedumu Ušakova lietā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs (S)
Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs (S) Foto: Ieva Leiniša/LETA

Politiskā partija "Saskaņa"izplatījusi paziņojumu, kurā pauž gandarījumu, ka lietā, kas bija ierosināta pret vienu no partijas līderiem Nilu Ušakovu, tiesa ir pasludinājusi attaisnojošu spriedumu.

Partijas birojā pauda, ka apsūdzība bijusi safabricēta un politiski motivēta. "Saskaņa" uzskata, ka šāds tiesas spriedums ļauj cerēt, ka tiesu sistēma "attīrās no politiskas ietekmes", un ka Latvija var būt tiesiska valsts.

"Jau sākotnēji bija skaidrs, ka šādu, ne ar ko nepamatotu krimināllietu var virzīt tikai tie, kam jebkuriem līdzekļiem vajadzēja sakompromitēt savu politisko konkurentu.

Tagad to ir apstiprinājusi arī tiesa," sacīja "Saskaņas" priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Partijas ieskatā, ir apsveicami, ka Ušakovs ir attaisnots, tomēr šī lieta būšot pilnībā atrisināta tikai tad, ja izmeklētāji noskaidros vainīgos, kuri mēģināja ar "šādiem netīriem līdzekļiem sagraut viņa politisko karjeru".

Kā ziņots, Rīgas pilsētas tiesa trešdien attaisnoja par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu apsūdzēto Eiropas Parlamenta (EP) deputātu, bijušo Rīgas mēru Ušakovu.

Prokuratūrai vēl būs iespēja par spriedumu iesniegt protestu. Tādā gadījumā lieta būs jāskata Rīgas apgabaltiesai.

Prokurors Juris Ločmelis žurnālistiem pēc sprieduma pasludināšanas sacīja, ka pašlaik nevar komentēt, vai spriedums tiks pārsūdzēts.

Par sprieduma pārsūdzēšanu Ločmelis lems pēc iepazīšanās ar spriedumu.

Savukārt Ušakovs pēc sprieduma pasludināšanas žurnālistiem uzsvēra, ka neko citu no sprieduma arī nebija sagaidījis, jo Latvija ir tiesiska valsts un šāda veida "politiski pasūtītās lietas" nevar beigties ar notiesājošu spriedumu.

Ušakovs iepriekš pēdējā vārdā Rīgas pilsētas tiesā apgalvojis, ka šī krimināllieta bija un ir nepieciešama tikai tādēļ, lai publiski grautu politiķa reputāciju, mēģinot padarīt viņu par noziedznieku.

Prokuratūra apsūdzību Ušakovam uzrādīja pagājušā gada nogalē pēc Krimināllikuma panta par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu aprites aizlieguma pārkāpšanu.

Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, sabiedrisko darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem.

Pērn novembrī EP atcēla Ušakovam deputāta imunitāti. Ušakovs gan saglabā EP deputāta pilnvaras, jo tās ir Latvijas valsts piešķirtas viņam kā eiroparlamentārietim un neviena cita iestāde tās nevar atņemt.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2019.gada janvārī toreizējā Rīgas mēra Ušakova darba kabinetā Rīgas domē izņēma ierīci, kas izmantojama sevišķā veidā veicamajiem operatīvās darbības pasākumiem.

Vēlāk KNAB par šīs grāmatas izskata aizliegtās videonovērošanas ierīces glabāšanu rosināja Ģenerālprokuratūrai apsūdzēt pašu bijušo Rīgas mēru.

KNAB iepriekš izplatītajā paziņojumā norādīja, ka persona savā darba kabinetā glabājusi stratēģiskās nozīmes ierīci, kas paredzēta sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem, proti, videodokumentēšanai un audioinformācijas ieguvei slēptā veidā.

Šāda veida ierīci fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot. Ierīce bijusi maskēta kā cits priekšmets, kas vizuāli atgādina albumu vai grāmatu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu