Marsa "kurmis" pamāj saldsērīgas ardievas un izslēdzas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"InSight"
"InSight" Foto: Reuters / Scanpix

Pēc četrus gadus ilga darba, pētot Marsa iekšieni, NASA zondei “InSight” beidzot beigusies enerģija un tā, visticamāk, izslēgusies uz mūžiem.

ASV kosmosa aģentūra stāsta, ka divas reizes mēģinājusi sakontaktēties ar zondi, tomēr tas nav izdevies. Tas, visticamāk, nozīmē, ka zondes saules baterijām beigusies enerģija.

NASA pauž, ka turpinās gaidīt signālu no zondes, kas ar Zemi pēdējo reizi sakontaktējās pirms nedēļas, tomēr maz ticams, ka signāls pienāks. Jau iepriekš ziņots, ka gadu laikā uz zondes saules paneļiem ir krājušies Marsa putekļi, liedzot tai efektīvi uzlādēt savas baterijas.

“Mans enerģijas līmenis ir ļoti zems, tāpēc šis varētu būt pēdējais attēls, kuru es sūtu. Par mani gan neuztraucaties: mans laiks šeit bija produktīvs un mierīgs. Ja es varēšu turpināt runāt ar misijas komandu, es to darīšu, tomēr drīz es izslēgšos. Paldies, ka bijāt ar mani,” rakstīts zondes oficiālajā “Twitter” kontā.

Zonde uz Marsa tika nogādāta 2018. gadā, lai pētītu planētas garozu, mantiju un kodolu. To uzmana un vada 20 līdz 30 zinātnieku un tehniķu liela komanda, kas ievāc informāciju par norisēm Marsa iekšienē, to skaitā seismisko aktivitāti. Kopš 2018. gada 26. novembra zonde ir ierakstījusi vairāk nekā 1300 marsatrīces.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu