Lūk, ko karaliene Elizabete II teica savā pirmajā Ziemassvētku uzrunā televīzijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Lielbritānijas pirmā Ziemassvētku pārraide radio tika pārraidīta 1932. gadā, kad runu radioviļņos teica karalis Džordžs V. Viņa izteiktie laba vēlējumi un apsveikumi aizsāka tradīciju, bez kuras Lielbritānijā Ziemassvētki nav iedomājami.

Karaliene Elizabete II savukārt vēsturē iegāja pati ar savu Ziemassvētku runu, ko teica 1957. gadā – 25 gadus pēc viņas vectēva pirmās runas. Tomēr atšķirībā no sava vectēva viņa runu teica televīzijā. Tas iezīmēja jaunu ēru monarhijas vēsturē, jo televīzija ļāva monarhijai izskatīties vieglāk sasniedzamai, vienkāršajiem ļaudīm tuvākai.

VIDEO: KARALIENES ELIZABETES II PIRMĀ RUNA TELEVĪZIJĀ

Pirmo reizi vēsturē tie, kuriem bija pieejams televizors, varēja reizē gan redzēt, gan dzirdēt valdnieci.

“Nav novēršams tas, ka dažiem no jums es šķietu tāla figūra. Vēstures karaļu un karalieņu pēctece. Kāds, ar kura seju daži ir pazīstami no laikrakstiem un filmām, bet kas patiesībā neietekmē personīgo dzīvi. Tomēr tagad vismaz dažas minūtes es jūs ielūdzu savas mājas mierā,” runā teica Elizabete.

Jaunais medijs bija trāpījis desmitniekā. Pārraidi vēroja 16,5 miljoni Lielbritānijas iedzīvotāju. Papildus tam runu pa radio klausījās vēl 9,5 miljoni cilvēku. Tolaik tā bija lielākā publika, kādu saņēmusi kāda pārraide.

Vēlāk tikai vieni Ziemassvētki bija bez tradicionālās pārraides – 1969. gadā. Karaliene izsūtīja skrejlapas, kurās pavēstīja, ka vasarā rādītās dokumentālās filmas par karalisko ģimeni dēļ viņa šogad jūtas gana filmējusies.

“Es esmu saņēmusi lielu skaitu jauku vēstuļu un ziņu, kurās izteiktas bažas par šī gada pārtraukumu ierastās Ziemassvētku pārraides sakarā. Gribu teikt, ka mani laba vēlējumi nav mazāk silti un personiski tikai tāpēc, ka jums izteikti citā formātā,” rakstīja karaliene.

Savu pēdējo Ziemassvētku runu karaliene Elizabete sniedza 2021. gadā. 2022. gada septembrī viņa nomira. Turpmāk Ziemassvētku runu teiks karalis Čārlzs III.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu