Lai neitralizētu Putinu, mums jāizmanto Krievijā augošais šovinisms un ASV atkal jāatgriežas pie ofensīvām informācijas operācijām, uzskata Vašingtonā bāzētā “Foundation for Defense of Democracies” padomniece, Serbijā dzimusī hibrīdkara un dezinformācijas pētniece Ivana Stradnere. Intervijā raidījumam "Pasaule kabatā" viņa stāsta, kā Rietumiem apkarot Krievijas ietekmes operācijas, kā aizsniegt krievu sabiedrību un vai mums jāpalīdz arī tiem Krievijas opozīcijas medijiem, kuros saklausāms nacionālisms.

Tuvojamies gada beigām, un esmu droša, ka šis gads pētniekiem, kuri pēta hibrīdapdraudējumu un informācijas karu, ir bijis notikumiem bagāts. Kāds ir bijis šis gads jūsu darbā – vai radušies kādi jauni atklājumi?

Šis gads mums visiem, kuri strādā ar kiberdrošības un informācijas kara jautājumiem, ir bijis ļoti notikumiem bagāts. Karā nav svarīgi tikai tanki un lidmašīnas – Krievija kā ieroci izmanto arī informāciju, tā ir daļa no viņu militārās stratēģijas. Viss, ko esmu pētījusi pēdējos gadus, šogad ir piepildījies, un pierādījies tas, cik lielu lomu Krievijai ieņem informācijas karš.

Es jau pagājušā gada nogalē sapratu, ka Krievija grasās iebrukt Ukrainā, jo jau tad informatīvajā telpā sāka veidot iebrukumam piemērotus apstākļus. Piemēram, pagājušā gada decembrī Krievija jau sāka dezinformācijas kampaņu par amerikāņu bioloģiskajām laboratorijām Ukrainā un runāt par nacismu. Visi šie apstākļi radīja Krievijai ieganstu iebrukt. Tā darbojas Krievijas bruņotie spēki – vispirms izveido informatīvos apstākļus, lai pēc tam lietotu fizisku spēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X