Baltijā aizvadītajā nedēļā vidējā elektroenerģijas cena samazinājās par 51% (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektriskā spuldze. Ilustratīvs attēls.
Elektriskā spuldze. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pagājušajā nedēļā Baltijas valstīs vidējā elektroenerģijas cena vienoti kritās par 51%, norāda AS "Latvenergo".

Pagājušā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos.

Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 178,71 eiro par megavatstundu (MWh), bet Igaunijā - 178,68 eiro par MWh, kas vienoti kritās par 51%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

"Nord Pool" sistēmas cena saruka par 51% līdz vidēji 154,51 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenu samazinājumu "Nord Pool" reģionā galvenokārt veicināja par 10% zemāks elektroenerģijas pieprasījums garāku brīvdienu dēļ. Turklāt ietekmi uz elektroenerģijas cenām atstāja vēja elektrostaciju izstrādes pieaugums "Nord Pool" reģionā par 8%, augstāka atomelektrostaciju pieejamība, kā arī energoproduktu cenu samazinājums. Baltijas nedēļas vidējās elektroenerģijas cenas ietekmēja arī par 98% lielāka enerģijas plūsma no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala, atgriežoties darbā Zviedrijas Oskarshamnas trešajam reaktoram, tikmēr plūsmas no Somijas bija par 2% zemākas nekā nedēļu iepriekš.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 8946 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apjomi - 9046 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs samazinājās par 9% līdz 557 GWh. Latvijā elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 8% līdz 135 GWh. Igaunijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 173 GWh, kas ir par 11% mazāks nekā nedēļu iepriekš, savukārt Lietuvā patēriņš samazinājās par 8% un bija 249 GWh.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs kritās par 26%, un tika saražotas 352 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms saruka par 29% līdz 116 GWh. Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 11% līdz 155 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi kritās par 40% līdz 81 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 86%, Igaunijā - 90%, bet Lietuvā - 32%. Baltijas valstīs tika saražoti 63% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu