Kosova slēgusi lielāko robežšķērsošanas punktu uz robežas ar Serbiju

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kosova trešdien slēgusi savu lielāko robežšķērsošanas punktu uz robežas ar Serbiju.

Merdares robežšķērsošanas punkts tika slēgts pēc tam, kad protestētāji nobloķēja to Serbijas pusē, izrādot atbalstu serbiem Kosovā.

Kosovā kopš 10.decembra serbu protestu dēļ slēgti vēl divi robežpunkti, un pašreiz uz Kosovas un Serbijas robežas ir atvērti tikai trīs punkti.

Jau ziņots, ka pamatā serbu apdzīvotajā Kosovas ziemeļdaļā jau ilgāk nekā divas nedēļas valda ļoti saspringta situācija.

Kosovas municipalitātēs, kurās vairākums iedzīvotāju ir serbi, 18.decembrī bija plānotas pašvaldību vēlēšanas, kas tika izsludinātas pēc tam, kad amatpersonas masveidā atkāpās, protestējot pret Prištinas prasībām nomainīt vecās, vēl Serbijas izsniegtās automašīnu numurzīmes. Taču, situācijai saasinoties, vēlēšanas tika pārceltas uz aprīli.

Kosovas ziemeļos simtiem serbu, protestējot pret kāda bijušā policista aizturēšanu, ierīkojuši barikādes uz ceļiem, notikuši uzbrukumi arī policistiem, žurnālistiem un Centrālās vēlēšanu komisijas locekļiem. Svētdien tika raidīti šāvieni arī NATO vadīto Kosovas miera uzturēšanas spēku (KFOR) Latvijas kontingenta karavīru virzienā, bet neviens šajā incidentā necieta.

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs ir licis izsludināt Serbijas armijā augstāko kaujas gatavības pakāpi, lai "aizsargāt mūsu tautu (Kosovā) un saglabātu Serbiju". Vučičs apgalvoja, ka Priština kopā ar Rietumiem gatavojas uzbrukt Kosovas serbiem valsts ziemeļos un ar spēku nojaukt barikādes uz ceļiem.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Aptuveni 50 000 serbu, kas dzīvo Kosovas ziemeļos, atsakās atzīt Kosovas neatkarību un Prištinas valdību. Viņus atbalsta daudzi Serbijas serbi un Serbijas valdība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu