Bulgārija izsaka Krievijai protestu par žurnālista Grozeva izsludināšanu meklēšanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Eric Risberg/AP

Bulgārija ceturtdien, 29. decembrī, izsaukusi Krievijas vēstnieci, kurai pieprasījusi paskaidrojumus par pētniecības centra "Bellingcat" žurnālista bulgāra Hristo Grozeva izsludināšanu meklēšanā.

Grozevs ir "Bellingcat" vadošais žurnālists Krievijas jautājumos un vadīja izmeklēšanu par Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija saindēšanu. Šogad Grozevs koncentrējies uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Krievijas Iekšlietu ministrijas datubāzē teikts, ka Grozevs tiek meklēts par Krievijas Kriminālkodeksa panta pārkāpumu. Pirmdien publiskotajā paziņojumā plašāka informācija nav sniegta.

Maskava jūlijā nodēvēja "Bellingcat" par nevēlamu organizāciju, apgalvojot, ka tā rada draudus valsts drošībai.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā mediju darbība Krievijā tiek kontrolēta vēl stingrāk nekā līdz tam un nekāda Krievijas armijas kritika netiek pieļauta, bet karu Ukrainā aizliegts dēvēt par karu.

Bulgārijas pagaidu premjerministrs Galabs Donevs paziņoja, ka Grozeva izsludināšana meklēšanā Krievijā ir "nepieņemams iebiedēšanas mēģinājums".

Krievijas vēstniecība atbildēja, ka nekāda iebiedēšana vai draudi žurnālista dzīvībai nepastāv.

Krievijas vēstniece Eleonora Mitrofanova žurnālistiem pēc tikšanās Bulgārijas Ārlietu ministrijā sacīja, ka viņas rīcībā neesot informācijas par Grozevam izvirzītajām apsūdzībām.

"Krievijas Iekšlietu ministrijas mājaslapā nekad nav aprakstītas konkrētas apsūdzības personām, kuras ir izsludinātas meklēšanā," sacīja vēstniece.

Viņa piebilda, ka Grozevs tiek meklēts vienīgi Krievijas teritorijā un Bulgārijai būtu jāmēģina iegūt plašāka informācija no Krievijas Iekšlietu ministrijas.

Grozevs tviterī izsmēja vēstnieces izteikumus un pateicās Bulgārijas valdībai, ka tā iestājusies par viņu, "uzdodot Kremlim smagus jautājumus".

Žurnālists, kurš drošības apsvērumu dēļ tur noslēpumā savu atrašanās vietu, šonedēļ bulgāru telekanālam "Nova" sacīja, ka baidās par savu dzīvību.

Grozevs atklāja, ka viņam palīdzību piedāvājušas vairākas valstis, tai skaitā Austrija, kur viņš dzīvojis pēdējā laikā.

Bulgārijas prezidenta birojs pavēstīja, ka uztur kontaktus ar Grozevu un sper soļus, lai nodrošinātu viņam aizsardzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu