Bolīvijā turpinās protesti; nobloķētas labības piegādes (1)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Bolīvijas Santakrusas departamentā pēc vietējā gubernatora aizturēšanas protestētāji nobloķējuši ceļus, apdraudot labības un pārtikas piegādes Bolīvijā.

Reģionā, kur novērojama spēcīga opozīcija prezidentam Luisam Arsem, protesti turpinās jau sesto dienu. Ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku, naktīs izcēlušās sadursmes, uz ielām celtas barikādes un dedzinātas automašīnas.

Otrdien simtiem sieviešu devās uz policijas iecirkni, pieprasot atbrīvo gubernatoru Luisu Kamačo, kurš tika aizturēts 28.decembrī saistībā ar kreisā prezidenta Evo Moralesa gāšanu no varas protestu rezultātā. Gubernatora aizturēšana saasinājusi domstarpības starp Santakrusas departamentu un Bolīvijas politisko centru Lapasu.

Kamačo aizturēja īpašie policijas spēki, viņš tika izvests no provinces ar helikopteru un pašreiz atrodas stingrā režīma cietumā El Alto. Kamačo noliedz visas viņam izvirzītās apsūdzības, kas saistītas ar Moralesa demisiju.

Santakrusas līderi solījuši cīnīties līdz Kamačo tiks atbrīvots. Tiek organizēti piketi pie valdības ēkām un apturēts labības transports. Protestos izskanējuši arī prasības piešķirt Santakrusai de la Sjerrai lielāku autonomiju un valsts finansējumu.

Ceļi nobloķēti tā, lai provinci nevar pamest neviena kravas automašīna - nedz labības kravas, nedz piegādes no fabrikām vai lopu transports.

Moraless un viņa sabiedrotie, tai skaitā Arse, apgalvo, ka Moralesa gāšana no varas bija apvērsums, un vērsušies pret opozīcijas pārstāvjiem, sākot pret viņiem tiesas procesus.

Pēc Moralesa demisijas un aizbēgšanas uz ārzemēm Kamačo 2020.gadā kandidēja prezidenta vēlēšanās, bet viņu tajās sakāva Arse.

Cilvēktiesību aizstāvju grupas norāda, ka valdība izmanto vājo tiesu sistēmu, lai vajātu savus oponentus.

Moraless joprojām ir valdošās partijas līderis, un reizēm starp viņu un Arsi izcēlušās domstarpības. Domstarpības valdošajā partijā varētu būt daļēji motivējušas Kamačo aizturēšanu, Arsem cenšoties kliedēt Moralesa kritiku, uzskata jurists un analītiķis Pauls Koka.

Turīgais Santakrusas departaments ir galvenais sojas, cukurniedru, kviešu, rīsu, kukurūzas un mājlopu ardzētājs Bolīvijā. Ceļu blokāde šajā reģionā var novājināt pārtikas piegādi citiem departamentiem, kā arī eksportu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu