Video ⟩ Raidījums: Apsaldējumu riskam uz Latvijas-Baltkrievijas robežas pakļauti arī bērni (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas-Baltkrievijas robeža.
Latvijas-Baltkrievijas robeža. Foto: Evija Trifanova/LETA

Situācija Latvijas-Baltkrievijas pierobežā joprojām ir saspringta, baltkrievu robežsargi migrantus ar spēku dzen pāri Latvijas valsts robežai. Bēgļu aizstāvji uzskata, ka apsaldējumu riskam uz Latvijas-Baltkrievijas robežas pakļauti arī bērni, vēsta televīzijas kanāla TV3 ziņu raidījums. 

Pagājušajā nedēļas nogalē Latvijas robežsardze doties atpakaļ piespieda 141 migrantu, pirmdien – vēl 30. Bet pieci šajās dienās bijuši tik kritiskā stāvoklī, ka tomēr uzņemti – humānu apsvērumu dēļ.

“Mūs ļoti uztrauc, ka tiek atgrūsti arī nepilngadīgi cilvēki, bērni. Uzskatām, ka tas ir necilvēcīgi un tālāk nav kur. Mums ir ziņas par ģimeni, kur ir divi nepilngadīgi bērni. Viens no viņiem zaudēja samaņu pēc atgrūšanas, jau atradās atkal otrā pusē, protams, ļoti nevēlējās doties atpakaļ Baltkrievijas teritorijā. Tur viņu stāvoklis kļuva kritisks. Arī otrs bērns nevarēja vairs paiet, un tad viņi tika uzņemti Latvijas teritorijā," stāsta kustības “Gribu palīdzēt bēgļiem” pārstāve Ieva Raubiško.

Iekšlietu ministrijas nostāja ir nelokāma – Latvija šim hibrīdkara paveidam nepadosies.

“Nekas nav mainījies – mums pienākums ir sargāt Latvijas un ES ārējo robežu pret nelegālās migrācijas ieroču lietošanu. Skaidri jāapzinās, ka nevienai valstij nav pienākuma ielaist visus ārvalstniekus, kas to dara nelikumīgā veidā,” norāda Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dmitrijs Trofimovs.

Decembrī vien vairāk nekā tūkstoš mēģinājumu nelegāli šķērsot robežu. Tiesa, cilvēku ir mazāk – vieni un tie paši migranti vairākkārt mēģina laimi.

To, ka viņi ir Lukašeno režīma upuri, apzinās arī bēgļu organizācijas, bet paliek pie sava – demokrātiskā valstī jābūt cilvēcīgiem apstākļiem.

Pieņemoties aukstumam, decembrī ar apsaldējumiem Daugavpils slimnīcā nogādāti deviņi migranti, Rēzeknes slimnīcā – vēl seši, no kuriem viens afgānis vēlāk miris, otrs – ar apsaldējumiem – par dzīvību joprojām cīnās reanimācijā, vēsta TV3 raidījums. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu