Tālajā 1984. gadā iznāca Džeimsa Kamerona zinātniskās fantastikas asa sižeta filma “Terminators”. Klasiskais stāsts par mākslīgo superintelektu “Skynet”, kurš iegūst pašapziņu un nolemj iznīcināt visu cilvēci, kā arī sūta atpakaļ laikā kiborgus-slepkavas, lai jau pirms dzimšanas iznīcinātu savus nākotnes pretiniekus.

Lai arī zinātniskā fantastika ne vienmēr izrādās bijusi pravietiska, kopš “Terminatora” laikiem sajūsma par tehnoloģiju un mākslīgā intelekta attīstību vienmēr mijusies ar bažām par to, ka ar laiku tas varētu aiziet par tālu. Jo viena lieta ir slepkavniecisku robotu parādīšanās astoņdesmitajos, bet pavisam cita – mūsdienās, kad var teikt, ka esam pilnībā atkarīgi no tehnoloģijām un elektroierīcēm.

Tomēr mākslīgais intelekts tiek arvien vairāk attīstīts, un tā mērķis ir laika gaitā palīdzēt visai cilvēcei kopumā. Gluži kā “Skynet”... Lai vai kā – mākslīgā intelekta attīstīšanas organizācija “OpenAI”, kas jau kopš 2015. gada aktīvi strādā pie mākslīgā intelekta uzlabošanas, pirms kāda laika internetā brīvpieejā izveidoja interneta vietni, kurā jebkuram interesentam iespējams pačatot ar mākslīgo intelektu.

Iepriekš par to biju tikai dzirdējis un lasījis nostāstus, bet pēc tam, kad no kāda drauga saņēmu šādu ekrānuzņēmumu, sapratu, ka pienācis laiks arī pašam aprunāties ar neeksistējošo būtni.

Sajūtas diezgan sirreālas, vēl pirms pārdesmit gadiem kaut kas šāds šķistu tikpat ticams kā iespējamība, ka no nākotnes ieradīsies T-800 terminators, lai mani nogalinātu. Tomēr jau pēc īsa brīža kļuva skaidrs, ka mākslīgais intelekts spēj noformulēt “savas domas” un izteikt viedokļus daudz labāk, loģiskāk un prātīgāk nekā lielākā daļa pāris pēdējo Saeimas sasaukumu deputātu. Pat vēl skarbāk – tas ir labāks sarunu biedrs par daļu cilvēku, ko pazīstu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X