ASV apbedīšanas biroja īpašniecei par tirgošanos ar līķiem piespriež 20 gadus cietumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Megana Hesa
Megana Hesa Foto: Reuters / Scanpix

Bijušajai Kolorādo štata apbedīšanas biroja īpašniecei piespriesti 20 gadi cietumā par 560 līķu preparēšanu un ķermeņa daļu pārdošanu bez tuvinieku atļaujas.

46 gadus vecā Megana Hesa vadīja apbedīšanas biroju un organizāciju “Donor Services”, kas nodarbojās ar ķermeņa daļu tirgošanu. Abi sievietes rūpali atradās vienā ēkā Kolorādo štata pilsētā Montrozā.

Par nelegālajām darbībām sievietei tika piespriests maksimālais iespējamais sods par šādu noziegumu – 20 gadi cietumā. Arī viņas 69 gadus vecā māte Šērlija Koha tika atzīta par vainīgu krāpniecībā un saņēma 15 gadus cietumā. Viņas galvenais pienākums bija sadalīt līķus gabalos.

“Hesa un Koha sava apbedīšanas biroja aizsegā, izmantojot viltotas donoru veidlapas, zaga līķus un ķermeņa daļas. Hesas un Kohas pastrādātais izraisīja lielas emocionālās sāpes nelaiķu ģimenei un tuviniekiem,” tiesā teica prokurors.

Izmeklēšanu sākt lika ziņu aģentūras “Reuters” pētniecisko žurnālistu realizētā rakstu sērija par ķermeņa daļu tirgošanu ASV. Bijušie darbinieki žurnālistiem atklāja, ka Hesa un Koha nelegāli sadala gabalos līķus un tirgojas ar to ķermeņa daļām. Dažas nedēļas pēc tam, kad šis stāsts tika publicēts, FIB abu sieviešu uzņēmumā veica kratīšanu.

Hesas advokāts pauda, ka viņa nepelnīti tiek apsaukāta par raganu, briesmoni un vampīru. Patiesībā viņa ir salauzta būtne, kas 18 gadu vecumā piedzīvojusi smadzeņu traumu. Pati Hesa tiesas priekšā runāt atteicās. Savukārt Koha tiesnesim izteica nožēlu un uzņēmās pilnu atbildību par pastrādāto.

Tiesā runāja arī 26 upuri, kas stāstīja par šausmām, kuras piedzīvojuši, uzzinot, kas noticis ar viņu mīļotajiem.

ASV ir aizliegts tirgot tādus orgānus kā sirdis un nieres transplantēšanai. Šie orgāni ir jāziedo. Tiesa, valsts likums neregulē galvu, roku un mugurkaulu tirgošanu pētnieciskiem un izglītojošiem mērķiem. Tieši ar to arī nodarbojās abas sievietes.

Savā apbedīšanas birojā abas sievietes no ģimenēm prasīja līdz pat 1000 ASV dolāru lielu summu par kremācijām, kuras nekad neveica. Citiem viņas savukārt piedāvāja bezmaksas kremāciju, ja līķis viņām tiks ziedots. Apmuļķotas tika vairāk nekā 200 ģimenes, kas savu tuvinieku pelnu vietā saņēma dažādu citu līķu ķermeņa daļu pelnu sajaukumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu