Publiskai apskatei atvērta Benedikta XVI kapavieta Vatikānā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ticīgajiem no svētdienas ir iespēja apmeklēt bijušā Romas Katoļu baznīcas pāvesta Benedikta XVI kapavietu Vatikānā Svētā Pētera Bazilikā.

Svētā Pētera laukuma bazilikas kriptā esošajās kapenēs Benedikts XVI tika apglabāts ceturtdien.

Bavārijā dzimušā pāvesta mirstīgās atliekas atrodas kapavietā, kur pirms tam bija viņa priekšgājēja Jāņa Pāvila II pīšļi, kas jau 2011.gadā pēc viņa pasludināšanas par svētīgu tika pārvietoti uz baziliku.

Kriptā ir apglabāti vēl vairāku pāvestu pīšļi. Benedikta kapavieta ir pārklāta ar akmens plāksni ar viņa vārdu un pie sienas ir akmens skulptūra.

Līdz ar trīs kārtu zārku, kas pagatavots no koka un cinka, kapenēs novietotas arī citas lietas, arī viņa dzīves un pontifikāta apraksti.

Uz bēru ceremoniju ceturtdien Svētā Pētera laukumā bija ieradušies aptuveni 50 000 cilvēku, pavēstīja Vatikāns. To vadīja patlabanējais pāvests Francisks.

Benedikts XVI, kas bija pāvests no 2005.līdz 2013.gadam, nomira 95 gadu vecumā 31.decembrī.

2013.gada 28. februārī viņš kļuva par pirmo Romas katoļu baznīcas galvu pēdējo 600 gadu laikā, kas atkāpies no šī amata. Pēdējais šāds precedents tika piedzīvots 1415.gadā.

Savu atkāpšanos Benedikts pamatoja ar vājo veselību, kas liedz darīt tik atbildīgu darbu. Vēlāk viņš atzinis, ka savu ievēlēšanu par katoļu baznīcas galvu uztvēris kā "giljotinēšanu".

Par viņa pēcteci tika ievēlēts Buenosairesas arhibīskaps Horhe Mario Bergoljo, kas pieņēma Franciska vārdu.

Kopš savas atkāpšanās Benedikts dzīvoja Vatikāna Baznīcas mātes klosterī, kur arī aizgāja mūžībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu