Krievijas "atriebības operācija" Kramatorskā ir meli, uzsver ISW (15)

Krievijas apgalvojumu noraida arī Ukrainas arodskola, pa kuru veikts trieciens
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas Aizsardzības ministrijas apgalvojumi, ka tā veikusi atriebības operāciju Kramatorskā, ir meli, apgalvo ASV Kara pētījumu institūts (ISW).

Krievijas Aizsardzības ministrija 8.janvārī pavēstīja, ka Krievija īstenojusi veiksmīgu “atriebības operāciju”, tādējādi reaģējot uz Ukrainas bruņoto spēku iepriekš izdarīto triecienu pa okupantu dzīvā spēka dislokācijas vietu Makijivkā. Krievijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Igors Konašenkovs paziņoja, ka Krievijas armijas triecienu rezultātā kopmītnēs Kramatorskā esot nogalināti vairāk nekā 600 Ukrainas karavīru.

Tomēr ISW eksperti pirmdien uzsver, ka Krievijas paziņojumi ir meli.

“Šis apgalvojums ir meli – Somijas žurnālists 8.janvārī bija apšaudes vietā Kramatorskā un secinājis, ka trieciens veikts pa tukšu skolas ēku,” teikts ISW paziņojumā.

Analītiķi atsaucas uz Somijas raidsabiedrības YLE korespondentu Anti Kuronenu. Cilvēku upurus un nopietnu postījumu pēdas attiecīgajā vietā nav atraduši arī CNN un “Reuters” korespondenti. To, ka Krievija šādu triecienu veikusi, noliedz arī Ukrainas bruņotie spēki.

Krieviju melos apsūdzējuši arī vairāki prokremliski un Krievijas Ukrainā sākto karu atbalstoši “Telegram” kanāli.

Arī Ukrainas arodskola noraida Krievijas apgalvojumus par simtiem karavīru nogalināšanu

Arodskola, kas, pēc Krievijas apgalvojumiem sabombardēta kopā ar simtiem Ukrainas karavīru, paziņojusi, ka skolai tikai izsisti logiem stikli un bojāts interjers un nekādi karavīri tur nav nogalināti.

Arī ziņu aģentūras AP žurnālisti novēroja līdzīgu ainu šajā vietā.

Krievijas armija paziņoja, ka uz Kramatorsku izšautās raķetes sestdien trāpījušas divās ukraiņu karavīru kazarmās, nogalinot 600 no 1300 tur esošajiem karavīriem. Krievija kā uzbrukuma mērķi minēja konkrēto arodskolu.

Ziņu aģentūras AP žurnālisti, kuri šodien apmeklēja arodskolu, redzēja četrstāvu betona ēku, kurai izbiruši stikli lielākajai daļai logu. Ēkas iekšpusē cilvēki nodarbojās ar sakopšanas darbiem, metot gruvešus raķetes izsistajā bedrē pie ēkas.

Otra skolas ēka ar sešiem stāviem nebija cietusi. Ukrainas armijas karavīru tur nebija. Nebija redzami arī nekādi upuri.

Arodskolas direktora vietniece Jana Pristupa žurnālistiem norādīja, ka Krievijas paziņojumi par raķetes trāpījumu kazarmās ir nepatiesi.

"Neviens nekur neredzēja nevienu asins lāsīti. Visi vakar redzēja, ka neviens nekādus līķus nekur nenesa. Tikai cilvēkus, kas sakopj," piebilda Pristupa.

Viņā atklāja, ka pirms kara sākuma skolā mācījās vairāk nekā 300 audzēkņu, no kuriem vairums apguva mehānisko inženieriju, bet pēc Krievijas iebrukuma februārī lielākā daļa mācību stundu notiek attālināti.

Audzēkņi tagad ir šokā, viņa piebilda.

Šī arī nav pirmā reize, kad Krievijas Aizsardzības ministrija izmanto formulējumu “atriebības operācija”. Šādi tika raksturoti arī triecieni pa Ukrainas infrastruktūras objektiem, kurus okupanti sāka 2022.gada oktobrī. Toreiz tā bija “atriebība” par Ukrainas triecienu pa Krimas tiltu.

Foto: Kramatorska, Ukraina 

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu