Hospisa pakalpojumu jau saņem pirmie trīs cilvēki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Hospisa pakalpojumu jau saņem pirmie trīs cilvēki, informē Latvijas Samariešu apvienība (LSA), kas no šī gada nodrošina šo pakalpojumu.

LSA pārstāve Dagnija Kaklautiņa informēja, ka cilvēki izrāda interesi par hospisa pakalpojumu un piesakās tam, un šobrīd vēl trīs cilvēki ir procesā, lai saņemtu to.

Lai saņemtu hospisa pakalpojumu, ir nepieciešams ārstu konsīlija atzinums hospisa aprūpei - atrodoties ārstniecības iestādē vai pēc ģimenes ārsta nosūtījuma uz konsīliju, ja pacients ir mājās.

Savukārt, lai saņemtu LSA hospisa aprūpi, tuviniekam jāsazinās ar LSA hospisa koordinatoru, kurš izskaidros pakalpojuma sniegšanas iespējas, kā arī nepieciešamības gadījumā sazināsies ar ārstiem atzinuma saņemšanai un apstiprinoša lēmuma gadījumā vienosies par pirmo vizīti dzīvesvietā un līguma slēgšanu.

Pakalpojums tiek nodrošināts sadarbībā ar Labklājības ministriju izmēģinājuma projekta gaitā, kura mērķis ir izveidot ilgtspējīgi funkcionējošu modeli - tādu, kas būtu realizējams, pēc pieprasījuma un vajadzībām paplašinot reģionu un dodot iespēju darboties arī citiem pakalpojumu sniedzējiem.

Patlaban pirmie hospisa aprūpes klienti ir Rīgā un Pierīgā, taču drīzumā pakāpeniski pakalpojums tiks nodrošināts arī Latgales reģionā.

Jau vēstīts, ka LM decembrī veica tirgus aptauju par izmēģinājuma projekta turpinājumu 2023.gadā pakalpojumam "Hospisa aprūpe mājās pilngadīgām personām un atbalsts viņu ģimenes locekļiem". Plānots, ka hospisa aprūpes pakalpojumu saņems aptuveni 250 cilvēki Rīgā, Pierīgā un Latgalē, nodrošinot integrētu sociālo aprūpi mājās, psihosociālo rehabilitāciju, un aprūpes plānā noteikto veselības aprūpes speciālistu - fizioterapeits, ergoterapeits, pēdu aprūpes speciālists, uztura speciālists un citas vizītes -, savukārt cilvēkam nepieciešamā veselības aprūpe tiks nodrošināta valsts finansētās veselības aprūpes ietvaros.

Hospisa aprūpes pakalpojuma ietvaros LSA paredz arī atbalstīt piederīgos sērās. Tas tiks realizēts individuāli un respektējot klienta reliģisko pārliecību un sadarbībā ar reģionā pieejamo atbalsta personālu - kapelāniem, mācītājiem, psihologiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu