Viena no netīrākajām vietām tavā virtuvē? Tu neticēsi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Līdz ar vannasistabu virtuve tavās mājās ir baktēriju iecienītākā vieta, kur pulcēties. Jau kādu laiku zināms, ka virtuves sūklis ir netīrākais objekts virtuvē, tomēr, kā izrādās, no tā tālu nestāv vēl kāda neparasta vieta – garšvielu plaukts.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Food Protection”, noskaidroti biežākie veidi, kā maltītes gatavošanas laikā ēdienā var nonākt nevēlami mikrobi. Eksperimentā, kurā bija iesaistīts 371 brīvprātīgais, pētnieki izmantoja nekaitīgus organismus, bakteriofāgus MS2, kurus ievietoja jēlās tītara gaļas kotletēs. Pēc tam eksperimenta dalībniekiem tika lūgts pagatavot tītara burgeru, izmantojot šo gaļu un salātus no iepakojuma.

Dalībniekiem aiztiekot tītara gaļas kotletes un tad pieskaroties citiem virtuves piederumiem, tas beidzās ar to, ka bakteriofāgi pēc gatavošanas tika atrasti uz aptuveni 20% no virtuves letes un trauku. Tomēr garšvielu trauku kontekstā risks pieauga līdz pat 48%. Vienkārši sakot, tavs garšvielu plaukts, visticamāk, ir visai apdzīvota vieta. Apdzīvotības ziņā garšvielu plauktam sekoja griežamie dēlīši un atkritumu urnu vāki.

“Papildus acīmredzamām vietām, piemēram, virtuves dēlīšiem, atkritumu urnu vākiem un ledusskapju rokturiem, tev būtu jāpievērš uzmanība vēl kaut kam, ko tavā virtuvē vajadzētu uzturēt tīru un dezinficētu. Mūsu pētījums parāda, ka katrs garšvielu trauciņš, kuram tu pieskaries, kad gatavo jēlu gaļu, var tikt noklāts ar baktērijām. Būtu labi to atcerēties pēc gatavošanas,” skaidroja pētījuma galvenais autors Donalds Šefners.

Roku mazgāšana, ko, kā rādās, eksperimenta dalībnieki neievēroja, ir ļoti svarīga pēc jēlas gaļas pagatavošanas. Arī katra virsma, kurai tu gatavojot esi pieskāries, būtu vēlāk jādezinficē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu