Igaunija apstiprina lielāko militārās palīdzības paketi Ukrainai; kopējā palīdzība pārsniegs 1% no IKP

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa Foto: AFP/SCANPIX

Igaunijas valdība ceturtdien atbalstījusi bruņojuma piegādi Ukrainai 113 miljonu eiro vērtībā. Palīdzības pakete, kurā ietilpst haubices, munīcija, artilērijas atbalsta aprīkojums un granātmetēji, būs līdz šim lielākā, ko Igaunija piešķīrusi Ukrainai.

Tādējādi Igaunijas militārā palīdzība Ukrainai sasniegs 370 miljonus eiro jeb nedaudz vairāk kā 1% no valsts iekšzemes kopprodukta.

"Igauņi no savas sāpīgās vēstures zina, kas notiek, ļaunumam uzvarot un lielai valstij aprijot mazākas. Ja Ukraina kritīs, arī citās pasaules daļās brīvība būs apdraudēta. Palīdzot Ukrainai aizsargāt savu neatkarību, mēs aizsargājam visu valstu - arī Igaunijas - tiesības uz brīvību un demokrātiju," paziņoja premjerministre Kaja Kallasa.

Viņa piebilda, ka Igaunijas palīdzības paketē ir tieši tāds bruņojums, kādu ir lūgusi Ukraina, cita starpā arī tieši vēršoties ir Igaunijas.

Igaunijas premjere uzsvēra, ka ukraiņi spēj ļoti ātri apgūt jaunu bruņojuma sistēmu izmantošanu.

"Ukrainas valsts un tauta ir spējušas ļoti prasmīgi izmantot militāro palīdzību. Mēs visi vēlamies, lai karš beidzas, tomēr Krievija ir skaidri paudusi, ka plāno turpināt agresijas karu. Tādēļ brīvajai pasaulei ir jāturpina sniegt Ukrainai militāro palīdzību un jādara tas daudz plašāk un ātrāk. Visām valstīm ir jāieskatās savos krājumos un jānodrošina, lai rūpniecības sektors spēj saražot vairāk un ātrāk. Krievijas karam pret Ukrainu ir cena - cena, ko mēs maksājam eiro, bet ukraiņi maksā ar savām dzīvībām," atgādināja Kallasa.

Savukārt Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs uzsvēra, ka Ukrainai ir ļoti vajadzīgs smagais bruņojums.

"Ukrainai ir nepieciešams smagais bruņojums, lai saglabātu iniciatīvu un izturētu Krievijas, kas pašlaik gatavojas sava militārā spēka atjaunošanai, uzbrukumus. Smagākās kaujas vēl tikai priekšā. Mums un mūsu sabiedrotajiem ir tieša ietekme uz Ukrainas karavīru kaujas spējām, un Ukrainā to ļoti novērtē. Tādēļ ir svarīgi rādīt piemēru un motivēt citus sabiedrotos sniegt palīdzību," teica ministrs.

Igaunijas aizsardzības spējas Ukrainai sniegtās palīdzības dēļ nesamazināsies un artilērijas rezerves jau drīzumā tiks atjaunotas. Notiek plānotā pāreja uz Dienvidkorejas pašgājējhaubiču "K9 Thunder" izmantošanu, kā arī Igaunijas aizsardzību stiprina sabiedroto spēku klātbūtne, kas ietver arī ASV augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmu HIMARS izvietošanu.

Kopš kara sākuma pērn februārī Igaunija piešķīrusi Ukrainai militāro palīdzību, kas ietver prettanku raķetes "Javelin", haubices, prettanku mīnas, mīnmetējus, transportlīdzekļus, sakaru aprīkojumu, medikamentus, personīgos aizsarglīdzekļus, arī ķiveres, sauso pārtiku un citas lietas. Tāpat Igaunija sadarbībā ar Vāciju Ukrainai piegādājusi divus lauku hospitāļus un medicīnas aprīkojumu gandrīz 15 miljonu eiro vērtībā. Trešo lauka hospitāli Igaunija Ukrainai ziedoja sadarbībā ar Nīderlandi un Norvēģiju, kuras projektu atbalstīja ar 7,8 miljoniem eiro.

Lai aizvietotu Ukrainai piešķirto bruņojumu un citu aprīkojumu, Igaunija piesakās Eiropas Miera mehānisma līdzekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu