"Nē" lūpu un mutes kaktiņu sprēgāšanai! Padomi skaistām lūpām ziemā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Ziemas aukstums un apkures sezona var būt īsts pārbaudījums mūsu lūpu ādai – tā kļūst sausa, sāk lobīties, sprēgāt un galu galā radīt mums diskomfortu. Kas jāzina, lai pasargātu lūpas, ļaujot tām būt maigām un skaistām arī skarbos laika apstākļos?

Kāpēc mūsu lūpas plaisā? 

  • Atšķirībā no pārējās ādas lūpu ādai nav ne sviedru, ne tauku dziedzeru, kā arī tai nav dabisko aizsargmehānismu, kas pasargā no vēja, aukstuma vai apkures;
  • Lūpu āda ir ļoti plāna, ar izteikti tuviem kapilāriem, tāpēc apkures sezonā tā ātri zaudē šķidrumu;
  • Aukstumā lūpās esošie asinsvadi sašaurinās un, nesaņemot nepieciešamās barības vielas, lūpas sāk plaisāt.

Cilvēka āda citās ķermeņa vietās sastāv pat no 16 slāņiem, taču lūpās to ir tikai 3 līdz 6!

Septiņi zelta padomi lūpu kopšanai 

1. Attīri lūpas. Izmanto speciāli lūpām domātu skrubi un attīri lūpas no atmirušās ādiņas. 

2. Lūpu kopšanas līdzekļi! Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa uzsver, ka lai mitrinātu lūpas, ziemas sezonā svarīgi bagātīgi lietot higiēniskās lūpu krāsas: "Ieteicams, lai to sastāvā būtu lanolīns, jo tas veicina ādas reģenerāciju un mitrināšanu. Tāpat vēlams, lai lūpu krāsu sastāvā būtu rīcineļļa vai sezama eļļa, jo tās lūpas baro un veicina to sadzīšanu. Lūpu krāsas sastāvā varētu būt arī avokado eļļa, jo tā mitrina un baro, kā arī šī sviests. Der zināt, ka lūpu mitruma saglabāšana būs apgrūtināta, ja organismam trūks B2 vitamīna (riboflavīna) un dzelzs, jo to deficīts pastiprina lūpu sausumu un kairināmību."

3. Dzer ikdienā daudz šķidruma, vislabāk ūdeni! Padzeries, līdzko sajūti sausumu mutē.

4. Pievērs uzmanību savam uzturam, kurā iekļauj ēdienus, kas bagāti ar A, E vitamīnu. Izslēdz no ēdienkartes ļoti sāļus, skābus un asus ēdienus, kas papildus kairinās plaisājošās lūpas. Pilnveido savu diētu, pievienojot vērtīgās taukskābes, piemēram, treknas zivis, avokado un olīveļļu.

Foto: shutterstock.com

5. Centies nelaizīt lūpas. Lūpu lobīšanās var kļūt ļoti kaitinoša, kas liek arvien biežāk laizīt lūpas un tās arī kodīt. Lai arī lūpas aplaizot šķietami tiek mitrinātas, vēlāk tas rada tieši pretēju efektu – provocē lūpu sausumu, bet lūpu kodīšana neļauj sadzīt plaisām. 

6. Kā ar B un C vitamīnu? Šo vitamīna trūkums provocē tieši lūpu kaktiņu plaisāšanu, kas nereti ir ļoti sāpīga un ilgi dzīst. 

7. Padzer vitamīnus skaistumam. Iekļauj savā ikdienā uztura bagātinātājus, kas rūpējas tieši par skaistuma veselību. No uztura bagātinātājiem lūpu ādas veselībai var noderēt naktssveces un zivju eļļa.

Kā rūpēties, ja lūpas jau saplaisājušas? 

Aptiekās atrodams ir plašs lūpu ādas kopšanas produktu klāsts, kuri kā mitrina, tā arī bagātīgi baro.

Vispazīstamākā ir higiēniskā lūpu krāsa vai balzami, bet aizvien populārāki kļūst arī lūpu skrubji, kas lieliski attīra lūpu ādu, un maskas, kas pabaros un intensīvi mitrinās novārdzināto un sauso lūpu ādu. 

Foto: shutterstock.com

 Atceries, ka lūpu skrubis jāizvēlas ar ar smalkām abrazīvajām daļiņām un to lieto ne biežāk kā vienu reizi nedēļā vai desmit dienās. 

Aptiekās var atrast t.s. SOS balzamus - tie parasti ir iepakoti burciņās un ir izmantojami ne vien lūpām, bet arī īpaši sakairinātai, izteikti sausai, sūrstošai ādai.

Tāpat jutīgām un sausām lūpām lielisks būs vazelīns, kā arī ādu atjaunojoša dekspantenolu saturošu ziede.

No dabas līdzekļiem lūpas lieliski mitrina medus, ko iesaka uzklāt pirms miega, bet, ja pret medu ir alerģija, izmēģini kakao, mandeļu, smiltsērkšķu vai kliņģerīšu sviestu. Tie uztur mitrumu un palīdz plaisām ātrāk sadzīt.

Foto: shutterstock.com

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu