Faktomāts Vai gāzes plīts lietošana par 47% palielina risku saslimt ar kardiovaskulārajām slimībām? (4)

Alise Jesenska
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzes plīts.
Gāzes plīts. Foto: Shutterstock/TVNET kolāža

Okeāna otrā pusē pēdējās nedēļās izvērtušās vētrainas diskusijas par gāzes plīšu ietekmi uz cilvēku veselību. Izskanējuši arī rosinājumi to lietošanu vispār aizliegt un mudināt cilvēkus nomainīt gāzes plītis pret citām ēdiena gatavošanas iekārtām. Aktīvākas diskusijas sākās pēc kādas publikācijas zinātniskajā žurnālā, kurā apgalvots, ka ASV 12,7% bērnu saslimšanas ar astmu gadījumu var saistīt ar gāzes plīts izmantošanu viņu mājās. Taču drīz pēc tam internetā izplatījās arī ieraksti, kuros apgalvots, ka atbilstoši jauna pētījuma rezultātiem gāzes plīts izmantošana būtiski palielina iespēju saslimt ar kardiovaskulārajām slimībām. 

Dučiem cilvēku sociālajā tīklā "Facebook", kopš janvāra vidus ir dalījušies ar ierakstiem, kuros apgalvots, ka jaunā ASV veiktā pētījumā konstatēts, ka cilvēkiem, kuru mājās ir gāzes plītis, ir par 47,3% lielāks risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Tāpat esot atklāts, ka gāzes plīšu izmantošana 2020. gadā ir ļoti pieaugusi.

Šajos ierakstos cilvēki ar dalījušies ar it kā ekrānšāviņu no Ņūmeksikā, ASV bāzētā medija "KOB 4" ieraksta sociālajā tīklā "Twitter". 

Foto: Ekrānuzņēmums

Jau uz pirmā acu uzmetiena aizdomīga šķiet dalīšanās ar ekrānšāviņu nevis ar hipersaiti, un tam ir arī iemesls. ASV medijs "KOB 4" nav publicējis ne šādu ziņu, ne arī ierakstu "Twitter", ko pats arī ir apliecinājis. Taču sociālajos tīklos izplatītajos attēlos ir pārveidots medija 12.janvārī "Twitter" publicētā ieraksta ekrānuzņēmums par sākumā minēto pētījumu par gāzes plīšu izmantošanas saistību ar bērnu saslimšanu ar astmu. 

Ne medija publicētajā vēstī, ne arī pētījumā, uz kuru tas atsaucas, ir vispār pieminēta sirds un asinsvadu slimību saistība ar gāzes plīts izmantošanu.

Ar minēto publikāciju ASV medicīnas žurnālā var iepazīties šeit.

Var secināt, ka kāds mēģinājis pieliet eļļu jau tā karstajām diskusijām par gāzes plītīm, izplatot nepatiesas ziņas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu