VIDEO ⟩ Skandāls "Muceniekos": patvēruma meklētāji sūdzas par vadību, bet policija konstatē iespējamas narkotiskās vielas (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Policijas pārbaude patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki".
Policijas pārbaude patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki". Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vairāki cilvēki, kas mitinās patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki", pauduši sūdzības par centra vadības attieksmi. Bēgļi tiekot sodīti, savukārt policija, iespējams, konstatējusi narkotiskās vielas pie vairākiem patvēruma meklētājiem, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Vairāki patvēruma meklētāji, kas Latvijā ieradušies no Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas, sūdzas par "Mucenieku" centra vadītāja Naura Bērziņa attieksmi.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) pārmetumus noraida. Cilvēkiem, kas sūdzas, esot jārēķinās ar nepatikšanām, piemēram, policijas veiktām pārbaudēm istabās.

"Te ir cilvēki, kas aizbēguši no dažādām problēmām, tai skaitā no vardarbības. Un daudzi bija pārbiedēti. Arī pie manis lauzās iekšā, nāca ar pārbaudi. Un visas mūsu istabas pārbaudīja," stāsta patvēruma meklētāja Marija no Krievijas.

"Policija ienāk ar suni. Es pamodos no tā, ka suns man stāv blakus un skatās uz mani. Un cilvēks ar masku uz sejas civilā apģērbā.

Nestādās priekšā, neko. Uzdod kaut kādus nesaprotamus jautājumus," norāda Andrejs no Ukrainas.

Katerina no Krievijas uz Latviju atbēga ar ģimeni. Sieviete Krievijā esot meklēšanā kā "teroristiskas grupas" dalībniece, jo vairākus gadus rīkojusi dažādas protesta akcijas, piemēram, pret Putinu, Navaļnija saindēšanu, pret karu.

Patvēruma centrā Katerina sūdzējās, ka istabā ir pelējums. Viņas bērns cieš no dermatīta, un pelējums veicina slimības attīstību.

"Muceniekos" esot bijušas brīvas istabas, taču centra vadība atteikusies ģimeni pārvietot pat pēc Veselības inspekcijas un bērnu slimnīcas ārsta rekomendācijām.

Pēc vairāku mēnešu ilga strīda ģimene ieguvusi citu istabu. Taču viņiem un viņu atbalstītājiem atsakās izsniegt pārtikas pakas un transporta talonus. Jāiztiek tikai ar 3 eiro uz cilvēku dienā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšniece Maira Roze pārkāpumus nesaskata:

"Ja ar tādiem aizrādījumiem cilvēkiem ir grūti saprast, tad tādā gadījumā tiek ierobežoti dažādi bonusi. Viens no bonusiem ir arī pārtikas pakas, transporta biļetes."

Šie bonusi nav obligāta prasība, kas pienākas patvēruma meklētājiem. 

PMLP norāda, ka vainojama neliela daļa iemītnieku, kas regulāri skaļi uzvedas naktīs vai lieto rupjus vārdus.

"Nu bišķi vajag tomēr cienīt valsti, kurā esi ieradies.

Un, ja ir tiešām vajadzīgs patvērums un patvērums tiek sniegts, tādā veidā arī tomēr mazliet ir nepieciešams attiekties pret šo te visu situāciju," norāda Roze.

Katerina skaidro, ka ir runājusi paaugstinātos toņos, kad atbraukusi no slimnīcas: "Man bija šausmīgs stress.

Es biju tikko izrakstījusies no slimnīcas ar bērnu, kurš smaka nost. Un viņš [Nauris Bērziņš] man ar bezkaunīgu smaidu sejā saka - mēs tev nepalīdzēsim!"

Valsts policijā norāda, ka par "Mucenieku" centra iemītniekiem šobrīd ir astoņas administratīvā pārkāpuma lietas saistībā ar narkotiku un akcīzes preču apriti.

"Trīs par to, ka pie personām atradās, iespējams, narkotiskās vielas. Divas par to, ka personas, iespējams, atrodas narkotisko vielu reibumā.

Viena persona atteicās doties uz ekspertīzi, lai apliecinātu vai norādītu pretējo, ka viņa ir, iespējams, narkotisko vielu reibumā. Pie vienas personas konstatētas nelegālas cigaretes nelielā daudzumā. Un uz vienu personu uzsākts administratīvais process par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībā," skaidro Valsts policijas Salaspils iecirkņa priekšnieks Kaspars Rekscs.

Tiek pārbaudīts, kāda ir bijusi policijas rīcība "Mucinieku" centra iemītnieku istabās.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu