Krievija atzīst "Meduza" par nevēlamu organizāciju

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas Ģenerālprokuratūra Rīgā bāzēto tīmekļa izdevumu "Meduza" atzinusi par nevēlamu organizāciju.

"Pieņemts lēmums atzīt ārvalstu nevalstiskās organizācijas SIA "Medusa Project, Latvijas Republika", darbību par nevēlamu Krievijas Federācijas teritorijā," teikts Ģenerālprokuratūra paziņojumā.

Kā apgalvo Ģenerālprokuratūra, izdevuma darbība "rada draudus konstitucionālās iekārtas pamatiem un Krievijas Federācijas drošībai".

Saskaņā ar likumu organizācijai pēc atzīšanas par nevēlamu ir pienākums pārtraukt darbu Krievijā - tiek bloķēti tās līdzekļi un īpašumi Krievijā. Sarakstā iekļautajām struktūrām ir aizliegts atvērt filiāles Krievijā.

Krievijā cilvēkiem, kas sadarbojas ar nevēlamu organizāciju, draud kriminālvajāšana. Krievijas pilsoņiem ir pilnībā aizliegts piedalīties nevēlamu organizāciju darbā, tostarp ārzemēs, un par aizlieguma pārkāpumu var tikt piespriesti līdz četriem gadiem cietumā.

Turklāt krimināllieta var draudēt tiem, kas ziedo naudu "Meduza" (izdevums cita starpā pastāv, pateicoties abonentu pārskaitījumiem). Par nevēlamu organizāciju finansēšanu draud līdz pat pieciem gadiem cietumā.

Krievijā ir aizliegts izplatīt nevēlamu organizāciju materiālus vai saites uz tiem, kas nozīmē, ka "Meduza" materiālu citēšana citos izdevumos būs nelikumīga un var izraisīt sekas līdz pat šo mediju bloķēšanai.

"Atzīšana par nevēlamu organizāciju faktiski ir jebkādas darbības aizliegums," raidorganizācijai BBC skaidroja cilvēktiesību aizstāvis Pāvels Čikovs.

"Atšķirībā no "ārvalstu aģenta" statusa organizācijas atzīšana par nevēlamu ir pilnīgs tabu darbam Krievijā, sadarbībai, ziedojumiem un jebkādai saistībai ar šo organizāciju," norādīja Mediju tiesību aizsardzība centra vadītāja Gaļina Arapova.

"Meduza" ir Latvijā 2014.gadā reģistrēta juridiskā persona (SIA Medusa Project).

Reaģējot uz Krievijas ģenerālprokuratūras lēmumu, "Meduza" redakcija paziņojusi, ka turpinās savu darbu.

Redakcijas paziņojumā norādīts, ka gadījumā, ja "Meduza netiks likvidēta", izdevuma vadībai un žurnālistiem Krievijā draud kriminālvajāšana. Tas pats draud arī tiem, kas sniedz "Meduza" intervijas vai raksta komentārus. Kriminālvajāšana draud pat tiem, kas, piemēram, feisbukā ievieto saiti uz kādu "Meduza" publikāciju.

"Meduza" ir viens no populārākajiem neatkarīgajiem interneta izdevumiem krievu valodā. "Meduza" "Telegram" kanāliem ir vairāk nekā 1,2 miljoni abonentu.

2021.gada aprīlī Krievijas varasiestādes "Meduza" atzina par "ārvalstu aģentu", bet pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā krievu varasiestādes bloķējušas piekļuvi "Meduza" vietnei.

"Neskatoties uz to, mēs turpinājām strādāt. Mēs saglabājām daudzmiljonu auditoriju Krievijā un kļuvām par lielāko cenzūrai nepakļauto izdevumu, kas iznāk krievu valodā," norādījusi redakcija.

"Mēs vēlētos šobrīd sacīt, ka mums nav bail un mums ir uzspļaut jaunajam statusam, taču tas tā nav," atzinuši Meduza darbinieki. "Mums ir bail par mūsu lasītājiem. Mums bail par tiem, kas ilgus gadus sadarbojušies ar "Meduza", Mums bail par mūsu tuviniekiem un draugiem."

"Tomēr mēs ticam tam, ko darām. Mēs ticam vārda brīvībai. Mēs ticam demokrātiskai Krievijai. Jo stiprāks spiediens, jo stingrāk mēs tam turamies pretī," uzsvērusi redakcija. "Mēs ticam solidaritātei. Mūs iedvesmo mūsu kolēģi no citiem izdevumiem, kas Krievijā jau pasludināti par "nevēlamiem", bet darbu nepārtrauc."

Žurnālisti norādījuši, ka viņiem ir ļoti svarīgs atbalsts, ko tiem sniedz kolēģi no citiem medijiem un organizācijām, kas pretojas Krievijas varasiestādēm, jo ar tik apņēmīgiem un drosmīgiem cilvēkiem strādāt kopā ir liels profesionāls un cilvēcisks prieks.

"Mums nav tiesību padoties un apklust," uzrunājot savus lasītājus, uzsver izdevums. "Daudziem cilvēkiem "Meduza" kļuvusi par dzīves sastāvdaļu. Mēs izdomāsim, kā strādāt jaunajos apstākļos un kā palikt jums blakus."

"Lasiet "Meduza"! Pārvariet bailes! Krievija būs brīva. Tie, kam jānokļūst ellē, jau sen tur atrodas," sava paziņojuma noslēgumā norāda redakcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu