Ameriks, viesojoties Azerbaidžānā, sev piedēvējis neesošas pilnvaras (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāts Andris Ameriks
Eiropas Parlamenta deputāts Andris Ameriks Foto: Zane Bitere/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andris Ameriks (GKR) aizvadītajā vasarā, apmeklējot Azerbaidžānu, paziņojis, ka ieradies vizītē kā EP Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētājas vietnieks, lai gan komiteja par to nav bijusi informēta, atklāts žurnālistikas izmeklēšanā, par kuru ziņo portāls "EUObserver".

Tas konstatēts zviedru un vācu pētnieciskās žurnālistikas platformas "Blankspot" izmeklēšanā par to, kā Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva režīms meklē atbalstu Eiropas Savienības (ES) institūciju amatpersonu vidū.

Jūnijā, atrodoties Azerbaidžānā, Ameriks intervijā Azerbaidžānas valsts televīzijai teicis, ka ieradies oficiālā vizītē Azerbaidžānā kā EP Transporta un tūrisma vicepriekšsēdētājs, un kā EP deputātam viņam esot labas iespējas uzlabot ES un Azerbaidžānas attiecības.

Kad "Blankspot" vaicājis EP Transporta un tūrisma komitejas amatpersonām par Amerika braucienu, izrādījies, ka komitejā par to nav bijis zināms. Tomēr komitejas pārstāvji atteikušies komentēt, vai Ameriks izdarījis pārkāpumu.

"Blankspot" jautājis Amerikam, kas finansējis viņa braucienu, ko viņš Azerbaidžānā pārstāvējis un kurš izstrādājis vizītes darba kārtību. Ameriks atbildējis, ka vizīte notikusi pēc Azerbaidžānas parlamenta un šīs valsts vēstnieka Briselē ielūguma, darba kārtību kopīgi plānojuši Azerbaidžānas puse un Amerika birojs, bet vizīti finansējis EP, izņemot Kalnu Karabahas apmeklējumu, par ko maksājis Azerbaidžānas parlaments. Ameriks arī norādījis, ka vizītē devies kā Eiroparlamenta Azerbaidžānas draugu grupas priekšsēdētājs, tādējādi atkāpjoties no iepriekšējiem izteikumiem, ka Azerbaidžānā ieradies kā EP Transporta un tūrisma komitejas vicepriekšsēdētājs.

Drīz pēc ievēlēšanas EP 2019.gada maijā Ameriks Eiroparlamenta izveidoja neformālu Azerbaidžānas draugu grupu.

Žurnālisti arī vērš uzmanību, ka EP debatēs Ameriks Azerbaidžānu ne reizi nav pieminējis.

Tomēr 2022.gada martā viņš bija viens no tikai diviem deputātiem, kas balsoja pret EP rezolūciju, kurā teikts, ka Azerbaidžāna veicina "sistemātisku valsts līmeņa armenofobijas, vēstures revizionisma un naida pret armēņiem politiku, (..) ieskaitot dehumanizāciju, vardarbības glorifikāciju", un ka tā "apdraud mieru Dienvidkaukāzā".

Rezolūcija tika pieņemta ar 635 balsīm par, divām pret un 42 deputātiem atturoties. Ameriks bijis vienīgais no Eiropas sociāldemokrātu (S&D) grupas deputātiem, kurš balsojis pret. Otrs pret balsojušais bijis galēji labējais deputāts no Nīderlandes Marsels de Grāfs.

"Blankspot" arī jautājis Amerikam, vai Azerbaidžānu cilvēktiesību pārkāpumu ziņā var pielīdzināt Baltkrievijai un Krievijai, jo arī Azerbaidžāna saņem tādu nevalstisko organizāciju kā "Freedom House" un "Human Rights Watch" zemu vērtējumu cilvēktiesību jomā.

Tomēr Ameriks neesot atbildējis par cilvēktiesībām, bet norādījis, ka Azerbaidžāna neesot tāda kā Krievija vai Baltkrievija, jo Krievija nogalina Ukrainas civiliedzīvotājus, bet Azerbaidžāna sūta humāno palīdzību Ukrainai.

Ameriks ir viens no EP Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētājas Karimas Delli četriem vietniekiem.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu