Kāpēc zirgi valkā bleķa kurpes? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Gadsimtiem ilgi zirgs cilvēkiem ir bijis galvenais transportlīdzeklis. Zirgs – spēka un ātruma simbols, kas pieprasa īpašas rūpes, piemēram, katras četras līdz sešas nedēļas zirga kājas jāieauj jaunās dzelzs kurpēs. Kāpēc?

Zirgi (equus caballus), kas ir pieradināti cilvēka vajadzībām un smagam darbam, ir jāapauj ar bleķa kurpēm jeb pakaviem. Tas jādara tāpēc, ka zirga nagi viegli dilst, tāpēc tiem nepieciešama papildu aizsardzība.

“Pakavi aizsargā noteiktas zirga kājas daļas. Tie neļauj nagiem tik ātri nodilt un kļūt jutīgiem,” izdevumam “Live Science” teica veterinārārste un zirgu speciāliste Fernanda Kamaro.

Naga ārējais slānis ir veidojies no ragam līdzīga materiāla, kas nemitīgi aug un ir jāgriež – līdzīgi kā cilvēka nagi. Ja tie smilšu un akmeņu dēļ nodilst, tad var atklāties naga mīkstākā iekšpuse un zirgam iešana kļūst sāpīga. Tieši tāpēc tika izgudroti dzelzs pakavi.

Aplēsts, ka zirgi tika apkalti jau kopš to pieradināšanas pirms aptuveni 6000 gadiem.

Sākotnēji pakavi tika darināti no ādas vai augiem. Metāla pakavus sāka izmantot ap mūsu ēras 500. gadu, un tie bija populāri nākamos 500 gadus. Vēlāk un mūsdienās tomēr visplašāk izmantoti alumīnija un tērauda pakavi. Tiesa, pastāv arī gumijas, kaučuka un plastmasas pakavi.

Lai arī daudziem zirgiem ir nepieciešami pakavi, ne visiem tos vajag. Viss ir atkarīgs no jāšanas stila, vides un jāšanas biežuma.

Zirgiem, kuri soļo pa akmeņainu virsmu vai cementu, noteikti būs vajadzīgi pakavi. Tomēr, ja ar zirgu jāj reti un tikai pa zāli, tad var iztikt bez pakaviem.

Lai arī savvaļas mustangi tīri labi iztiek bez pakaviem, tomēr var gadīties, ka arī to nagi nodilst. Tas mustangam var maksāt dzīvību.

Vai zirgam sāp, kad tas tiek apkalts? Ņemot vērā, ka zirga nagos nav nedz asinsvadu, nedz nervu, pareizi pienaglots pakavs nekādas sāpes neradīs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu