Okupanti spīdzina ukraiņus, atzīst bijušais Krievijas armijas virsnieks (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas armija okupētajās Ukrainas teritorijās īstenojusi brutālas Ukrainas iedzīvotāju pratināšanas, kurās cilvēki spīdzināti un nogalināti, apgalvo kādreizējais Krievijas armijas virsnieks Konstantīns Jefremovs.

Pirms kāda laika Krieviju pametušais Jefremovs sniedzis plašu interviju Lielbritānijas raidsabiedrībai BBC.

Vecākais leitnants Jefremovs piedalījies Krievijas Ukrainā sāktajā karā. Viņš bija Ukrainā kara sākumā - Zaporižjas apgabalā, tostarp arī Melitopolē.

Pēc tam, kad viņš pabija Ukrainā, Jefremovs vairākas reizes mēģinājis atvaļināties no armijas, jo nav vēlējies turpināt piedalīties karā.

Beigās viņš no dienesta atbrīvots, jo attiecies atgriezties karot Ukrainā. Vēlāk viņš aizbrauca no Krievijas. 

Krievijā Jefremovu tagad sauc par nodevēju un dezertieri.

Viņš BBC atklājis informāciju par okupantu veiktajām ukraiņu spīdzināšanām. Viņš arī apstiprina, ka okupantu kareivji Ukrainā masveidā nodarbojas ar marodierismu.

Vienā no nopratināšanas vietām Ukrainas dienvidos brutālas aizturēto ukraiņu nopratināšanas, tostarp spīdzināšanas, turpinājušās aptuveni nedēļu.

“Katru dienu, pat naktī, citreiz pat divas reizes dienā,” stāsta Jefremovs.

Jefremovs stāsta, ka īpaši nežēlīgs bijis viņa vienības pulkvedis. Viņš aizturētajiem ukraiņiem, tostarp, sagūstītajiem ukraiņu kareivjiem draudējis ar izvarošanu un nogalināšanu.

Pulkvedis arī aizliedzis gūstekņiem dot pienācīgu ēdienu - viņi baroti tikai ar cepumiem un dzirdīti ar ūdeni.

Pēc dalības karā Ukrainā Jefremovs pagājušā gada pavasarī atgriezies Krievijā - savā dienesta vietā Čečenijā. Kopš pagājušā gada maija viņš mēģināja atvaļināties no dienesta.

Pēc tam, kad viņš iesniedza oficiālu atvaļināšanas lūgumu, viņš sāka saņemt draudus no augstākstāvošiem virsniekiem. Viņš no dienesta beigās atbrīvots, par “militārā kontrakta pārkāpšanu”.

“Pēc desmit gadu dienesta mani pasludināja par nodevēju un dezertieri, tikai tāpēc, ka es negribēju nogalināt cilvēkus,” stāsta Jefremovs.

Lai arī Jefremovs no armijas tika atvaļināts, pēc tam, kad rudenī Krievijā sākās mobilizācija, viņam atkal draudēja iesaukšana armijā.

Viņš sazinājās ar Krievijas cilvēktiesību aktīvistu aizsardzības organizāciju “Gulagu.net”, kas viņam palīdzēja emigrēt no Krievijas.

Jefremovs BBC uzsver, ka viņš vēlas atvainoties visiem ukraiņiem.

“Es atvainojos visai Ukrainas nācijai, ka neaicināts ierados viņu mājās ar ieroci rokās. Paldies dievam, ka es nevienam nenodarīju pāri. Es nevienu nenogalināju. Paldies dievam, arī mani nenogalināja.

Man nav morālu tiesību prasīt ukraiņiem piedošanu. Es pats sev nevaru piedot, tāpēc es negaidu, ka viņi man piedos,” norāda Jefremovs.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu