Foto ⟩ Spēcīgā zemestrīce Turcijā un Sīrijā: bojā gājuši vismaz 3600 cilvēki (19)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Upuru skaits pēc pirmdienas zemestrīces, kas skāra Turciju un Sīriju, pārsniedzis 3600 cilvēkus.

Pēc ASV Ģeoloģijas dienesta datiem, zemestrīce, kuras stiprums bijis 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas, notikusi plkst.4.17 pēc vietējā laika (3.17 pēc Latvijas laika), tās hipocentrs atradies 17,9 kilometru dziļumā, bet epicentrs bijis 33 kilometrus uz ziemeļiem no Turcijas pilsētas Gaziantepas. 15 minūtes vēlāk sekojis 6,7 magnitūdas stiprs pēcgrūdiens, bet pēc tam bijuši vēl apmēram 50 pēcgrūdieni. Pēc Turcijas seismologu datiem, pirmā grūdiena stiprums bijis 7,4 magnitūdas.

Vēlāk Turcijas Kahramanmarašas provinci satricinājusi vēl viena zemestrīce, kuras stiprums bijis 7,5 magnitūdas pēc Rihtera skalas. Kāda Turcijas amatpersona norādījusi, ka tas nav bijis pēcgrūdiens, bet atsevišķa zemestrīce. Tā notikusi plkst.13.24 pēc vietējā laika (12.24 pēc Latvijas laika) aptuveni 130 kilometrus uz ziemeļiem no Gaziantepas.

Turcijas glābšanas dienesti ziņoja, ka zemestrīcē Turcijā gājuši bojā vismaz 2316 cilvēki, kamēr kaimiņos esošajā Sīrijā apstiprinātais bojāgājušo skaits sasniedzis vismaz 1300, kopējam upuru skaitam abās valstīs sasniedzot 3616 cilvēkus.

Turcijā vairāk nekā 11 000 cilvēku guvuši ievainojumus.

Sīrijas teritorijās, ko kontrolē prezidenta Bašara al Asada režīms, gājuši bojā vismaz 593 cilvēki, bet 1411 guvuši ievainojumus.

Savukārt nemiernieku kontrolētajās teritorijās gājuši bojā vismaz 700 cilvēki, bet ievainoti vairāk nekā 2000.

Foto: Reuters/ScanPix

Bojāgājušie ir Adijamanas, Dijarbakiras, Kahramanmarašas, Malatjas, Osmanijes, Šanliurfas un vairākās citās provincēs.

Civilajiem lidojumiem slēgtas Kahramanmarašas, Gaziantepas un Hatajas lidostas.

Nodarīti postījumi Gaziantepas cietoksnim, kas ir UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Upuri ir Alepo, Hamas, Latakijas un Tartusas provincēs, kā arī nemiernieku kontrolētajās teritorijās.

Tā kā zemestrīce notika naktī, kad cilvēki atradās mājās un bija aizmiguši, gaidāms, ka bojāgājušo skaits varētu būt vēl lielāks.

Kāds Gaziantepas iedzīvotājs Erdems telefonsarunā ar aģentūru "Reuters" atzinis, ka tik spēcīgu zemestrīci neesot pieredzējis savā 40 gadu ilgajā mūžā.

Viņš arī teicis, ka daudzi pilsētas iedzīvotāji ar automašīnām devušies uz klajākām vietām, kur nav ēku. Bažījoties par pēcgrūdieniem, līdzīgi rīkojas cilvēki arī citur zemestrīces skartajā reģionā.

Zemestrīce bija jūtama arī Libānā, Izraēlā, Ēģiptē un Kiprā. Dānijas ģeoloģijas institūts ziņo, ka spēcīgākā zemestrīce bijusi jūtama pat Grenlandē.

Foto: AP/Scanpix

Turcija ir oficiāli lūgusi palīdzību NATO sabiedrotajiem zemestrīces seku likvidēšanā.

Ankara lūgusi sabiedrotos sūtīt uz Turciju mediķu komandas un medicīnisko aprīkojumu, glābēju vienības un pilnībā aprīkotus lauku hospitāļus, atklājusi NATO.

Moldova piedāvājusi glābšanas un meklēšanas komandu, kam nepieciešama palīdzība nokļūšanai zemestrīces skartajā zonā, atklāja NATO.

NATO sniegto palīdzību koordinē alianses koordinācijas centrs.

Palīdzēt Turcijai glābšanas darbos apsolījušas arī Eiropas Savienība, NATO, Grieķija, Izraēla, Nīderlande, Serbija, Vācija, Zviedrija un citas valstis. Arī Ukraina piedāvājusi palīdzību Turcijai.

Turcijā zemestrīces nav reta parādība, taču šī ir viena no lielākajām valsts vēsturē.

Glābšanas darbus Turcijā apgrūtina sniegputenis, kā dēļ apledojuši ceļi, un zemestrīces dēļ slēgtas trīs lielākās reģiona lidostas, kas vēl vairāk sarežģī palīdzības piegādi.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu