Jaunais Jaunzēlandes premjers atsakās no vairākiem Ārdernas valdības plāniem

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunais Jaunzēlandes premjerministrs Kriss Hipkinss
Jaunais Jaunzēlandes premjerministrs Kriss Hipkinss Foto: AP/Scanpix

Jaunais Jaunzēlandes premjerministrs Kriss Hipkinss trešdien paziņojis, ka atteiksies vai atliks vairākus pretrunīgi vērtētos valdības plānus, lai koncentrētos uz tādām prioritātēm kā dzīves dārdzības pieaugums.

Hipkinss, kurš pirms divām nedēļām nomainīja Džasindu Ārdernu premjerministra amatā, atzinis, ka valdība centusies izdarīt pārāk daudz un pārāk ātri.

Atlikto un atcelto plānu vidū ir likumprojekts, kas aizliegtu naida runu pret reliģiskajām grupām, iecere apvienot valsts sabiedriskās televīzijas un radio raidorganizācijas, jauna apdrošināšanas shēma, lai palīdzētu atlaistajiem darbiniekiem, kā arī pilnvaras degvielas piegādātājiem palielināt biodegvielas izmantošanu un samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas.

"Šis ir pirmais un nozīmīgākais lēmumu kopums, ko mēs pieņemam, lai pārorientētu valdības darba kārtību," paziņojis Hipkinss, piebilstot, ka šie lēmumi ļaus novirzīt valdības uzmanību, laiku, enerģiju un resursus uz visaktuālākajām problēmām, ar kurām pašreiz saskaras jaunzēlandieši.

Premjerministrs norādījis, ka tās nebūs pēdējās izmaiņas valdības politikā.

Atmestie un atliktie plāni cita starpā tika kritizēti par to, ka likumprojekts par naida runu būtu ietekmējis vārda brīvību, mediju apvienošana ir nevajadzīga, apdrošināšanas shēma būtu dārga darba devējiem un darbiniekiem un pilnvaras degvielas piegādātājiem būtu paaugstinājušas gāzes cenas.

Hipkinss pavēstījis, ka valdība turpina rūpīgi izvērtēt citus pretrunīgi vērtētos plānus, kas ietver valdības lielāku kontroli pār ūdens infrastruktūru, pilsētas vilcienu savienojumu izveidi Oklendā un lauksaimniecības dzīvnieku aplikšanu ar siltumnīcefekta gāzu emisijas nodokli.

Hipkinss arī paziņojis, ka minimālā alga tiks palielināta par 7% līdz 22,70 Jaunzēlandes dolāriem (12,18 eiro) stundā.

Jaunzēlandē pēc astoņiem mēnešiem plānotas parlamenta vēlēšanas. Iepriekšējās vēlēšanās Ārderna guva pārliecinošu uzvaru, taču pēc tam viņas popularitāte samazinājās un viņas un Hipkinsa pārstāvētā Leiboristu partija aptaujās palikusi otrajā vietā aiz sava galvenā konkurenta Nacionālās partijas.

Aptaujas liecina, ka Hipkinsa stāšanās premjerministra amatā atkal ir vairojusi atbalstu Darba partijai.

Ārderna pirms atkāpšanās bija izteikusies, ka plāno šogad pamainīt valdības prioritātes. Taču Hipkinsa ienestās straujās izmaiņas daudziem bijis pārsteigums.

Hipkinss norādījis, ka izmaiņas varētu ietaupīt simtiem miljonu dolāru. Viņš atzinis, ka daudzi plāni joprojām uzskatāmi par labām idejām, taču tagad nav īstais laiks to īstenošanai.

Nodokļu maksātāju organizācijas atzinīgi vērtē Hipkinsa veiktās izmaiņas valdības politikā, savukārt vides aizstāvji paziņojuši, ka valstij draud atkāpšanās no apņemšanās samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Opozīcijas līderis Kristofers Luksons izteicies, ka valdība tikai atlikusi daudzus savus plānus uz līdz rītdienai.

"Viņi joprojām ir apsēsti ar pašiem interesantiem ideoloģiskiem projektiem, viņiem joprojām nav plāna samazināt dzīves dārdzību, un viņi joprojām ir atkarīgi no izšķērdīgiem tēriņiem," uzskata Luksons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu