Beidzot atšifrētas Marijas Stjuartes cietuma vēstules

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marija I Stjuarte
Marija I Stjuarte Foto: Wikimedia Commons

Pētniekiem beidzot izdevies uzlauzt šifru, kas izmantots, lai uzrakstītu Marijas Stjuartes “zudušo” vēstuļu kolekciju.

Vēstules sarakstītas starp 1578. un 1584. gadu, izmantojot sarežģītu šifra sistēmu, kas sastāv no burtu un simbolu sajaukuma. Sarakste norisinājusies starp cietumā ieslodzīto Mariju Stjuarti un dažādiem cilvēkiem.

Noslēpumainajiem tekstiem starptautiska pētnieku komanda uzdūrās, pārmeklējot Parīzes nacionālās bibliotēkas arhīvus.

“Šis ir patiesi aizraujošs atklājums. Mēs iepriekš esam atšifrējuši karaļu un karalieņu slepenos šifrus, un tie ir ļoti interesanti, tomēr Marijas Stjuartes gadījums bija īpašs daudzo nepublicēto vēstuļu un viņas lielās slavas dēļ,” teica pētījuma galvenais autors Džordžs Lesrijs.

Foto: George Lasry/ Norbert Biermann/Satoshi Tomokiyo

Izmantojot datortehnoloģijas, kā arī manuāli salīdzinot tekstus no citiem vēsturiskiem manuskriptiem, pētnieki kopumā atšifrēja 57 vēstules, no kurām 50 vēsturniekiem iepriekš nebija zināmas. Pētnieki arī veiksmīgi identificēja simbolus, ar kuriem bija apzīmēti specifiski vārdi, datumi un vietas, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Cryptologia”.

Mērijas vēstulēs iekļauta dažāda informācija, to skaitā ziņas par to, kā apcietinājumā cietusi viņas veselība, sliktie dzīves apstākļi tur un detaļas par diskusijām ar karalieni Elizabeti I, kura viņu iemeta cietumā. Mērija cerēja, ka Elizabete viņu tomēr atbrīvos.

1587. gadā Marijai Stjuartei par nodevību tika nocirsta galva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu