Izraēla paplašina iespējas atņemt pilsonību teroristiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Teroristu grupējums "Īslama valsts"
Teroristu grupējums "Īslama valsts" Foto: AP/Scanpix

Izraēlas parlaments trešdien, 15. februārī, pieņēmis likumu, kas paplašina valsts iespējas atņemt pilsonību par terorismu notiesātiem cilvēkiem un viņus deportēt.

Likums tika pieņemts ar 94 Kneseta deputātu balsīm "par" un desmit "pret", un tas sagatavo ceļu cilvēku izraidīšanai no Izraēlas un anektētās Austrumjeruzalemes.

Likumdevēji apstiprināja "pilsonības vai uzturēšanās atļaujas atņemšanu teroristam, kas saņem kompensāciju [no palestīniešu pašpārvaldes] par terorakta pastrādāšanu", teikts parlamenta paziņojumā.

Palestīniešu pašpārvalde izmaksā pabalstus cietumnieku ģimenēm un pašiem cietumniekiem, arī tiem, kas ir notiesāti par izraēliešu nogalināšanu.

Likums var skart vairākus simtus Austrumjeruzalemes palestīniešu un vairākus desmitus Izraēlas pilsoņu, norādīja Izraēlas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "HaMoked" vadītājs Dani Šenhars.

"Latiņa ir ļoti zema, tāpēc mēs par to esam ļoti noraizējušies, īpaši par ietekmi uz Austrumjeruzalemi," intervijā ziņu aģentūrai AFP jau janvārī, kad likumprojekts tika iesniegts, sacīja Šenhars.

Vairumam palestīniešu, kas dzīvo Austrumjeruzalemē, ir tikai uzturēšanās atļaujas, bet nav pilsonības.

Jaunais likums paredz deportācijas uz "palestīniešu pašpārvaldes teritorijām [okupētajā Rietumkrastā] vai uz Gazas joslu".

Izraēla jau iepriekš vairākiem cilvēkiem atņēmusi pilsonību vai uzturēšanās atļaujas, arī franču palestīniešu juristam Salam Hamuri. Viņš tika deportēts decembrī.

Jeruzalemes iedzīvotājs iepriekš bija aizturēts un apcietināts vairākas reizes. Izraēla anulēja viņa uzturēšanās atļauju.

2017. gadā Izraēla paziņoja, ka atņem pilsonību 20 cilvēkiem, kas bija pievienojušies teroristu grupējumam "Islāma valsts".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu