ASV: Par "Al Qaeda" jauno vadītāju kļuvis ēģiptietis Safirs al Adels (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ēģiptiešu ekstrēmists Safirs al Adels
Ēģiptiešu ekstrēmists Safirs al Adels Foto: Reuters / Scanpix

Par teroristu tīkla "Al Qaeda" jauno vadītāju kļuvis ēģiptiešu ekstrēmists Safirs al Adels, trešdien paziņojis ASV Valsts departaments, apstiprinot ANO ziņoto.

Vašingtonas novērtējums sakrīt ar ANO ziņojumu, kas pirmdien cirkulēja ANO Drošības padomē. Ziņojumā Adels identificēts kā jaunais "Al Qaeda" līderis un teikts, ka viņš, visticamāk, atrodas Irānā.

ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss norādīja, ka Adela patveršanās Irānā kārtējo reizi apliecina, ka Teherāna atbalsta terorismu un destabilizē situāciju Tuvajos Austrumos un vēl plašākā mērogā.

ANO ziņojumā teikts, ka Adels kļuvis par faktisko "Al Qaeda" vadītāju, bet viņa līdera statuss vēl nav pasludināts, jo "Al Qaeda" izturas uzmanīgi pret Afganistānas talibu bažām par Adela atrašanos Irānā un to, ka talibi neatzīst iepriekšējā "Al Qaeda" vadītāja Aimana al Zavahiri nogalināšanu Kabulā.

"Al Qaeda", kas uzņēmās atbildību par 11.septembra teroraktiem ASV, palika bez līdera pēc Zavahiri nogalināšanas ASV īstenotā triecienā Afganistānā pagājušajā augustā.

Zavahiri bija ēģiptiešu ķirurgs, kurš uzauga Kairā, bet vēlāk pievērsās vardarbīgam islāma radikālismam. Viņš bēguļoja 20 gadus pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem, kuros tika nogalināti apmēram 3000 cilvēku ASV.

Zavahiri pārņēma "Al Qaeda" vadību, kad Osama bin Ladens 2011.gadā tika likvidēts ASV specvienības operācijā Pakistānā. Par viņa galvu bija izsludināta 25 miljonu ASV dolāru atlīdzība.

Bijušais Ēģiptes pulkvedis Adels iekļauts ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) meklēto personu sarakstā par saistību ar 1998.gadā notikušajiem sprādzieniem ASV vēstniecībās Tanzānijā un Kenijā.

FIB viņu raksturojis kā augsta ranga "Al Qaeda" līderi, kurš vada teroristu tīkla komiteju, kas saskaņo un vada grupas transnacionālās aktivitātes.

ASV valdība ir izsludinājusi līdz 10 miljoniem dolāru lielu atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu viņu notvert.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu