Vai vari šajā Marsa attēlā atrast visas paraugu kapsulas? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

NASA publicējusi jaunu Marsa fotogrāfiju, kas patiesībā veidota no simtiem attēlu, ko mums atsūtījusi Marsa zonde “Perseverance”. Attēlā redzama zondes apkārtne un vairākas planētas iežu paraugu kapsulas.

“Panorāma ir sastiķēta no 368 attēliem, kas nosūtīti uz Zemi. Tajā aptverts vairāk nekā mēnesis rūpīgas 10 titāna kapsulu izvietošanas un kartēšanas. Astoņas no šīm kapsulām ir piepildītas ar akmeņiem un regolītu, viena ar atmosfēras paraugiem, bet vēl viena ir “liecinieka” kapsula,” paziņojumā presei teica NASA pārstāvji.

“Perseverance” uz Marsa nolaidās 2021. gada februārī. Viens no galvenajiem zondes misijas mērķiem ir tā saucamā astrobioloģija – iespējamās dzīvības meklēšana uz Sarkanās planētas.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Līdz ar zondi uz Marsa nolaidās arī helikopters “Ingenuity”. Tas spēj Marsa retinātajā atmosfērā nolidot nelielus attālumus.

Zonde ir savākusi jau vairākus Marsa smilts, putekļu un akmeņu paraugus. Beigu beigās tos plānots nogādāt uz Zemes, kur tos varēs pamatīgi izpētīt.

Paraugi uz Zemes tiks nogādāti ar NASA un Eiropas Kosmosa aģentūras kopīgiem spēkiem. Misijas laikā blakus Džezero krāterim nolaidīsies kosmosa kuģis, savācot zondes atstātās kapsulas. Tiesa, šī misija vēl atrodas plānošanas fāzē. Realizēta tā varētu tikt 2027. vai 2028. gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu