Kulbergs: Esošā no dzērājšoferiem atsavināto auto pārdošanas sistēma ir necaurspīdīga (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Andris Kulbergs
Saeimas deputāts Andris Kulbergs Foto: Edijs Pālens/LETA

Esošā no dzērājšoferiem atsavināto transportlīdzekļu pārdošanas sistēma ir necaurspīdīga un valstij neizdevīga, tāpēc nepieciešams Valsts ieņēmuma dienesta (VID) organizēto cenu aptaujas kārtību pilnveidot, valstij jau tuvākajā nākotnē gūstot maksimāli iespējamos ieņēmumus, sacīja Saeimas deputāts Andris Kulbergs (AS).

Vienlaikus politiķis uzsvēra, ka ir būtiski atbalstīt šo auto nodošanu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju, vienlaikus sekojot līdzi, lai uz Ukrainu aizceļo izmantojami un darba kārtībā esoši transportlīdzekļi.

Kulbergs skaidro, ka šobrīd valsts ieguvums no atsavināto transportlīdzekļu pārdošanas ir minimāls un pārdošanas procesa sistēma ir necaurspīdīga.

Līdzšinējā praksē transportlīdzekļu pārdošanu organizē VID, veicot nevis izsoli, bet cenu aptauju. Cenu aptaujā komisija izvēlas finansiāli izdevīgāko piedāvājumu, proti, manta tiek pārdota pircējam, kurš piedāvā augstāko cenu. Cenu aptaujā nav noteikta, piemēram, minimālā vērtība, līdz ar to tās dalībnieki var uzvarēt arī tad, ja piedāvā cenu, kas ir par 1 eiro lielāka.

''Tātad transportlīdzekļi var tikt pārdoti krietni zem tirgus vērtības. Veicot cenu aptauju, citiem dalībniekiem nav iespējams iegūt informāciju par kādu cenu konkrētais transportlīdzeklis ir pārdots un tas, protams, caurspīdīguma neesamības dēļ rada riskus un dalībnieku neuzticēšanos cenu aptaujas komisijai,'' norāda Kulbergs.

Jau ziņots, Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz iespēju valstij piekritīgos transportlīdzekļus bez atlīdzības nodot Ukrainas valdības īpašumā - vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai.

"Pašlaik dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus varam realizēt, pārdodot, nododot pārstrādei vai izjaukšanai rezerves daļās, tomēr redzam, ka esošajos apstākļos tie būtu noderīgs atbalsts Ukrainas iedzīvotājiem," norāda par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis (AS).

Noteikts, ka lēmumu par valstij piekritīgo transportlīdzekļu nodošanu katrā konkrētā gadījumā pieņems Ministru kabinets atbilstoši noteikumiem par kārtību, kādā valsts kustamo mantu nodod bez atlīdzības ārvalstu valdību un starpvalstu organizāciju īpašumā. Transportlīdzekļu nodošanas procesu plānots organizēt ar biedrības starpniecību, kura sadarbojas ar Ukrainas valdību un ir saņēmusi konkrētus lūgumus palīdzības sniegšanai, pausts likuma anotācijā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu