RUS TVNET piedāvā ⟩ Jauns diskusiju projekts "Savstarpējās pretenzijas" (1)

Foto: Rus TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

24.februārī aprit gads, kopš sākās pilna apjoma Krievijas iebrukums Ukrainā. Briesmīgie notikumi aiz Latvijas robežām ar jaunu spēku saasināja jautājumus, kas gadiem ilgi šķēluši mūsu sabiedrību. Pieminekļa nojaukšana Pārdaugavā, pilnīga skolu pāriešana uz mācībām valsts valodā, uzturēšanās atļauju politikas pastiprināšana.

Nošausminājusies par draudiem, kas materializējušies no kaimiņa – agresorvalsts Krievijas – puses, Latvija rūpējas par savu drošību. Latvijas politiskā elite šo laiku nodēvējusi par iespēju logu. Krievvalodīgā Latvijas sabiedrības daļa šīs izmaiņas pieņem lielākoties klusējot, tajā pašā laikā pat sociologi neņemas atbildēt uz jautājumu, kas patiešām darās galvās tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuru dzimtā valoda ir krievu.

“To vajadzēja izdarīt jau sen. Kaut kādā ziņā arī muļķīgi, ka, lai tas notiktu, bija jāsākas karam Ukrainā,” saka viena puse. “Tajā, kas sākās pirms gada, pēc 24.februāra, man ir sajūta, ka tagad Latvijā nolēmuši pilnībā apspiest krievu kultūru, vispār jebkuru vārdu “krievisks” pilnībā izspiest, lai cilvēki nerunātu krieviski, nedomātu krieviski, lai tu, kad kaut kur parādies kā krievvalodīgais, tev vispirms būtu jānožēlo grēki,” atbild otra puse.

Kā iemācīt visiem Latvijas iedzīvotājiem latviešu valodu? Kāpēc Latvijā slēdz mazākumtautību skolas? Kā pieminēt Otrā pasaules kara beigas? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem TVNET krievu valodas versija RUS TVNET mēģinās atbildēt jaunā rakstu sērijā – “Savstarpējās pretenzijas”.

Kāpēc “Savstarpējās pretenzijas” tā sauc?

Grūti noliegt, ka Latvijai jāiet smags ceļš tieši no etniskā skatupunkta.

No vienas puses, Latvija sevi pozicionē kā nacionālu valsti, ar visām raksturīgākajām mononacionālas valsts iezīmēm – viena valoda, viena kultūra un vienas vērtības. No otras puses, nekur tādējādi nepazūd tūkstošiem citu tautību cilvēku, galvenokārt krievi. No šīs dihotomijas mūsu sabiedrībā ir uzkrājusies virkne problēmu, pat kuru pieminēšana parasti noved pie skaļām diskusijām un asiem vārdiem.

Aiz šiem strīdiem nereti zūd pašu pretenziju jēga. Ar šo projektu mēs ceram atgriezt strīdus dialoga līmenī. Mierīgi, bez emocijām censties tikt skaidrībā ar problēmām, mēģinot ieraudzīt abu pušu skatupunktus.

Jāuzsver vēlreiz – mēs necenšamies atrisināt jautājumus, kurus Latvijai nav izdevies atrisināt 30 gados. Tomēr mēs ticam, ka, mēģinot uzklausīt otras puses viedokli, izrādīsies, ka kopīgā mums ir daudz vairāk par atšķirīgo.

Par ko ir “Savstarpējās pretenzijas”?

Ciklā “Savstarpējās pretenzijas” gaidāmi seši raksti par sešām dažādām tēmām. Visi šie raksti būs lasāmi gan krievu, gan latviešu valodā – tieši ar mērķi uzturēt dialogu.

  1. Kāpēc daudzi krievvalodīgie tā arī nav iemācījušies latviešu valodu?
  2. Visu skolu pāriešana uz mācībām latviešu valodā.
  3. Kā un kad būtu jāpiemin Otrā pasaules kara beigas?
  4. Nepilsoņa statuss – iemesli un sekas.
  5. Latvija PSRS – vai viss tik slikti, vai viss tik skaisti?
  6. Krievvalodīgie maksā tos pašus nodokļus, bet kur ir viņu balss?

Katrā rakstā, neskaitot analītisko tekstu, būs arī video, kurā savu viedokli par attiecīgo tēmu izteiks vairāki Latvijas viedokļu līderi. Mēs speciāli parunājām ar vairākiem dažādu politisko un sociālo uzskatu cilvēkiem, gan latviešiem, gan krievvalodīgajiem.

Īsajās video intervijās piedalās:

  • Toms Lūsis, TVNET publicists;
  • Aleksejs Stetjuha, publicists;
  • Vladislava Romanova, aktīviste;
  • Inga Sprinģe, “Re:Baltica” pētnieciskā žurnāliste;
  • Inna Plavoka, portāla “Chayka.lv” galvenā redaktore;
  • Frederiks Ozols, lektors un publicists.

Īss ieskats mūsu viesu atbildēs:

Kad iznāks “Savstarpējās pretenzijas”?

Pirmais raksts tiks publicēts jau rīt, 21.februārī, bet pēc tam jauns raksts iznāks reizi nedēļā. Protams, mēs arī būsim priecīgi par jūsu viedokļiem un komentāriem, tomēr tikai tādā gadījumā, ja tie tiks izteikti korekti un pieklājīgi.

Projekta “Savstarpējās pretenzijas” autori ir RUS TVNET žurnālisti Artjoms Ļipins, Andrejs Timofejevs un Veronika Rutkovska.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu