Foto ⟩ Jaunā ASV vēstnieka Latvijā akreditācija Rīgas pilī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Valsts prezidents Egils Levits otrdien plkst.10 svinīgā ceremonijā akreditējis jauno ASV vēstnieku Latvijā Kristoferu Todu Robinsonu, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Pagājušā gada decembrī ASV Senāts apstiprinājis karjeras diplomātu Robinsonu par jauno ASV vēstnieku Latvijā. Viņš amatā nomaina Džonu Lesliju Kārvailu, kurš vēstnieka pienākumus pildīja no 2019.gada.

"Esmu pagodināts uzsākt darbu kā ASV vēstnieks Latvijas Republikā. Latvija ir mūsu draugs, partneris un NATO sabiedrotais. Ar nepacietību vēlos turpināt mūsu ciešo sadarbību ar Latvijas valdību un tās iedzīvotājiem, vienlaikus iepazīstot šo skaisto valsti," paziņojis Robinsons.

"Tuvojoties Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā gadadienai, mums ir jāturpina sadarboties, lai atbalstītu Ukrainu un sauktu Krieviju pie atbildības par tās agresiju. Es apbrīnoju Latvijas apņēmību atbalstīt Ukrainu. Amerikāņi un latvieši apzinās, ka Ukrainas cīņa ir kas vairāk: ja stāvēsim malā, redzot tik acīmredzamus uzbrukumus brīvībai, demokrātijai, suverenitātes un teritoriālās nedalāmības pamatprincipiem, pasaule noteikti piedzīvos vēl ļaunākas sekas.

Esmu gatavs sadarboties ar Latviju, lai saglabātu mūsu alianses spēku un nodrošinātu, ka esam gatavi aizstāvēt katru NATO teritorijas centimetru.

Mūsu partnerība ir spēcīgāka, nekā tā jebkad bijusi. 2022. gadā ASV un Latvija atzīmēja diplomātisko attiecību 100.gadadienu, un es ar nepacietību gaidu, kad iesāksim mūsu nākamo draudzības gadsimtu."

Pērn jūnijā ASV prezidents Džo Baidens nākamā ASV vēstnieka Latvijā amatam izvirzīja Robinsonu, kurš ir Augstākā ranga ārlietu dienesta loceklis sūtņa-padomnieka rangā un ieņēma ASV valsts sekretāra palīga vietnieka amatu Eiropas un Eirāzijas lietu birojā.

Iepriekš Robinsons ieņēmis sūtņa padomnieka amatu politiskajos jautājumos ASV vēstniecībā Maskavā. Pirms tam strādājis Valsts departamentā kā Krievijas jautājumu nodaļas direktora vietnieks, ASV misijā Eiropas Drošības un sadarbības padomē Vīnē par politisko padomnieku un par politisko padomnieku Managvā.

Viņš pildījis uzdevumus arī Irākā, Baltkrievijā, Kanādā un Krievijā, kā arī strādājis Rietumu puslodes lietu birojā un Eiropas lietu birojā.

Robinsons ieguvis maģistra grādu stratēģiskajās zinātnēs Nacionālās Aizsardzības universitātes Nacionālajā kara koledžā, bet bakalaura grāds starptautiskajās attiecībās iegūts Džordža Vašingtona Universitātē.

Viņš saņēmis vairākas Valsts departamenta atzinības balvas, tajā skaitā Medaļu par izciliem nopelniem. Robinsons pārvalda krievu un spāņu valodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu