Čehijas ģenerālis: Karš ar Krieviju nav neiedomājams (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Karš Ukrainā. Ilustratīvs attēls.
Karš Ukrainā. Ilustratīvs attēls. Foto: ALESSANDRO GUERRA

Ukrainas karam ir potenciāls pāraugt karā Eiropā starp Krieviju un NATO, uzskata Čehijas Apvienotās štābu komitejas priekšsēdētājs Karels Rehka.

Tas nav neiedomājami, atzinis Rehka, brīdinot, ka Čehijas profesionālā armija nav pietiekami labi sagatavota šādam scenārijam.

"Mums pat pamatlietas nav sakārtotas," norādījis komandieris.

Viņš uzsvēris, ka armijā jāveic uzlabojumi visās jomās, sākot no ieročiem un artilērijas mobilitātes un beidzot ar loģistikas jautājumiem un komandstruktūru.

Tūlītēju kara draudu gadījumā mobilizācija būtu neizbēgama, atzinis Rehka.

Čehijas aizsardzības ministre Jana Černohova pārmetusi iepriekšējām valdībām, ka pēdējos 30 gadus tās atstājušas novērtā armiju.

"Mums nepieciešama 21. gadsimta armija," uzrunā augstākajām militārpersonām uzsvērusi ministre.

Viņa pozitīvi novērtējusi vienošanos ar Vāciju un Ukrainu par bruņojuma apmaiņu, kā rezultātā Čehija saņems 14 tankus "Leopard 2A4" un vienu bruņumašīnu.

Čehija nākotnē plāno arī iegādāties jaunākās paaudzes tankus, iespējams, "Leopard 2A7", pavēstījusi ministre.

Čehija ir NATO dalībvalsts kopš 1999. gada. 2004. gadā Čehija atteicās no obligātā militārā dienesta un pārgāja uz profesionālo armiju, kuras sastāvā ir aptuveni 27 000 karavīru.

Čehija aktīvi atbalsta Ukrainu cīņā ar Krieviju un kopš kara sākuma sniegusi Ukrainai militāro palīdzību aptuveni 200 miljonu eiro apmērā. Aizsardzības nozares uzņēmumi piegādājuši Ukrainai preces vēl vairāk nekā divu miljardu eiro vērtībā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu