Septiņās pilsētās un apdzīvotās vietās saruks apkures tarifi (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

No marta Olainē, Daugavpilī, Kocēnos, Gulbenē, Salaspilī, Jelgavā un Tukumā samazināsies siltumenerģijas tarifi, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

SPRK izskatījusi siltumenerģijas gala tarifu aprēķinus septiņiem komersantiem - AS "Olaines ūdens un siltums", AS "Daugavpils siltumtīkli ", SIA "Kocēnu komunālā saimniecība", SIA "Gren Gulbene", SIA "Salaspils siltums", SIA "Gren Jelgava" un SIA "Tukuma siltums", kā arī siltumenerģijas ražošanas tarifa aprēķinu SIA "JT Unimetal".

SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola norāda, ka gan dabasgāzes, gan šķeldas cenas biržā turpina kristies, kas nodrošina labvēlīgus apstākļus siltumenerģijas komersantiem, kam noslēgti līgumi par mainīgu cenu un uz īsu termiņu vai atrunāti līguma nosacījumi cenu pārskatīšanai. Vienlaikus, pateicoties siltajiem ziemas apstākļiem, pieprasījums pēc kurināmā resursiem nav augsts, kas atstāj pozitīvu ietekmi uz resursu cenu.

"Jāatceras, ka pozitīvās izmaiņas rēķinos atspoguļojas ar zināmu laika nobīdi pēc pāris mēnešiem, līdz ar to sagaidāms, ka daļa siltumenerģijas tarifu samazinājumu ir gaidāmi vēl arī turpmāk," norāda Ozola.

Olainē un Pārolaines ciemā no 8.marta siltumenerģijas tarifs būs par 35,1% zemāks jeb 125,61 eiro par megavatstundu (MWh). Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas kritumam biržā, kā arī iepirktās siltumenerģijas cenas samazinājumam no diviem siltumenerģijas ražotājiem - AS "Olenergo" un SIA "ETO". Komersanta tarifā iekļautās kurināmā un iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām - 89%. Lietotāji turpinās saņemt daļu no valsts atbalsta, ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz 68 eiro par MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 96,81 eiro par MWh.

Daugavpilī no 1.marta siltumenerģijas tarifs būs par 17,9% zemāks jeb 144,14 eiro par MWh. Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pateicoties gan kurināmā, gan iepirktās siltumenerģijas cenas samazinājumam. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā izmaksas un iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām - 89%. Siltumenerģijas maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 106,07 eiro par MWh.

Valmieras novada Bērzaines ciemā siltumenerģijas tarifs no 1.marta samazināsies par 16,8% un būs 121,54 eiro par MWh, salīdzinot ar spēkā esošo. Noslēdzot jaunu granulu piegādes līgumu, tarifā iekļauta būtiski zemāka granulu cena. Komersanta tarifā ietvertās kurināmā izmaksas veido 72% no kopējām izmaksām. Siltumenerģijas maksa ar valsts atbalstu būs 94,77 eiro par MWh.

Gulbenē no 1.marta Gulbenē siltumenerģijas tarifs būs 93,35 eiro par MWh, kas ir par 14,7% zemāks nekā pašreiz. Siltumenerģijas tarifa samazinājums saistīts ar zemāku šķeldas cenu, ko komersants pārskatījis brīdī, kad tirgū novērota šķeldas cenas lejupslīde. Visu siltumenerģijas apjomu komersants saražo, izmantojot šķeldu. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā izmaksas veido 69% no kopējām izmaksām. Siltumenerģijas maksa ar valsts atbalstu būs 80,68 eiro par MWh.

Salaspilī un Saulkalnē no 3.marta siltumenerģijas tarifs būs 84,04 eiro par MWh jeb par 5,8% mazāks, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo. Tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas lejupslīdei biržā. Siltumenerģijas maksa ar valsts būs 76,02 eiro par MWh.

Jelgavā no 1.marta siltumenerģijas tarifs samazināsies par 3,4%, salīdzinot ar esošo tarifu, un būs 90,93 eiro par MWh,. Tarifa samazinājums ir saistīts ar iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumu no SIA "Gren Latvija" koģenerācijas stacijas, kas ražošanā izmanto šķeldu. Komersanta tarifā iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido 67% no kopējām izmaksām. Siltumenerģijas maksa ar valsts atbalstu būs 79,47 eiro par MWh.

No 4.marta siltumenerģijas tarifs Tukuma pilsētā un Džūkstes, Sēmes, Slampes, Tumes, Vienības un Pūres ciemā būs par 3,2% zemāks, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo, un būs 84,61 eiro par MWh. Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pārskatot šķeldas līgumā noteikto cenu, kā arī pateicoties iepirktās siltumenerģijas cenas samazinājumam. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā un iepirktās siltumenerģijas izmaksas no kopējām izmaksām veido 62%. Siltumenerģijas maksa ar valsts atbalstu būs 76,31 eiro par MWh.

Savukārt "JT Unimetal" siltumenerģijas ražošanas tarifs no 1.marta būs 82,23 eiro par MWh jeb par 7,9% zemāks nekā pašreiz. Tarifa samazinājums ir saistīts ar līgumā noteiktās šķeldas cenas pārskatīšanu. Tas nav gala tarifs siltumenerģijas lietotājiem.

Kopumā SPRK 22.februārī izskatīšanā ir vairāk nekā 30 siltumapgādes tarifu projektu Latvijā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu