Rīgas domnieki bažīgi par Rīgas skolu spējām pāriet uz mācībām latviešu valodā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti pauda bažas par Rīgas skolu spēju pāriet uz mācībām latviešu valodā.

Lai gan ar atšķirīgām motivācijām, nobažījušies bija gan koalīcijas, gan opozīcijas deputāti.

Piemēram, diskutējot par plānotajiem pašvaldības budžeta grozījumiem, Rita Našeniece (JV) jautāja, kas notiks skolās saistībā ar pāreju uz mācībām valsts valodā, kāda metodoloģiskā un citu veidu palīdzība ir paredzēta skolotājiem.

Viņai tika paskaidrots, ka metodiskā atbalsta nodrošināšanai pirmsskolu un skolu pedagogiem pārejai uz mācībām valsts valodā paredzēti 50 000 eiro.

Savukārt Latvijas Krievu savienības deputāts Vladimirs Buzajevs runāja par papildu līdzekļu piešķiršanu fakultatīvajām nodarbībām mazākumtautību valodas un kultūrvēstures interešu izglītības programmu finansēšanai.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments šim mērķim 1. un 4. klasēm papildus prasa 150 000 eiro.

Buzajeva ieskatā, šis departamenta priekšlikums esot nelikumīgs. Viņaprāt, nedrīkst papildu līdzekļus prasīt tikai minētajām klasēm, bet tie jāpiešķir arī bērnudārziem un 7.klasēm.

Lai gan departaments skaidroja, ka pirmsskolas izglītības iestādēs nenotiek mācības pēc stundu saraksta, bet gan notiek integrēts process visas dienas garumā, un pedagogi spēšot nodrošināt papildu nodarbības bērniem, kuriem tas ir nepieciešams, Buzajevs ierosināja papildu līdzekļu piešķiršanu šim mērķim.

Interešu izglītības programmu īstenošanai pirmsskolās viņš prasīja piešķirt 245 000 eiro, bet 7.klasēm - 75 000 eiro.

Buzajeva priekšlikumu komitejas deputāti noraidīja.

Kā ziņots, pagājušā gada septembrī Saeima pieņēma likumu grozījumus, kas nosaka, ka Latvijā arī pirmsskolās un pamatizglītībā trīs gadu laikā pakāpeniski notiks pāreja uz mācībām tikai valsts valodā. Grozījumi veikti Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā.

Sākot ar 2023.gada 1.septembri, vispārējās izglītības pamatizglītības programmas tiks īstenotas pilnībā tikai latviešu valodā 1., 4. un 7.klasē, ar 2024.gada 1.septembri - 2., 5. un 8.klasē, ar 2025.gada 1.septembri - 3., 6. un 9.klasē. Arī pirmsskolas izglītība no nākamā gada 1.septembra tiks īstenota tikai valsts valodā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu