Video ⟩ Latvijas Onkoloģijas centra ūdens sistēmā konstatēta legionella (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Onkoloģijas centra ūdens sistēmā konstatētas legionellas baktērijas, ceturtdienas vakarā vēsta "TV3 Ziņas".

Pēc onkoloģisko saslimšanu ārstēšanas Latvijas Onkoloģijas centrā divi pacienti apgalvojuši, ka slimnīcas telpās inficējušies ar pneimoniju izraisošajām legionellas baktērijām jeb tā saukto leģionāru slimību.

"TV3 Ziņas" informē, ka Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) atzīst, ka viens cilvēks Okoloģijas centra telpās ir ieguvis reto infekciju. Par otro gadījumu tiek izteiktas šaubas, vai tas tiešām noticis slimnīcā.

Abu inficēto cilvēku ārstēšana notiek RAKUS. Viens onkoloģiskais pacients sekmīgi pievarējis pneimoniju, otrs cilvēks vēl ārstējas.

Vienlaikus Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sācis pārbaudi un paņēmis stacionāra ūdens paraugus.

"Februāra vidū tika saņemta informācija no laboratorijas, ka paraugi ir pozitīvi, proti, ūdens sistēmā konstatējamas legionellas," norāda SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Legionellas pneimoniju ieguvušie divi pacienti uzturējušies divās dažādās palātās. Arāja atzīmē, ka nav zināms, kāpēc vienlaikus neinficējās vēl citi cilvēki, bet tikai šie divi.

Viņa norāda, ka epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās un gala secinājumus un slēdzienus sniegt nevar.

Vienlaikus Veselības inspekcijas pārstāve Iveta Balode informē, ka "Latvijas Onkoloģijas centram ir dots uzdevums operatīvi veikt iekšējo ūdensvadu dezinfekciju, paaugstinot karstā ūdens temperatūru". Tāpat inspekcija uzdevusi centram pienākumu divu nedēļu laikā sniegt informāciju par ūdens kvalitāti.

RAKUS Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Māris Liepiņš izsaka nožēlu par notikušo, bet norāda, ka "šādas situācijas gadās visā pasaulē - ir pētījumi, ka 20% attīstīto valstu legionellu var dabūt slimnīcā.

Viņš atzīmē, ka nav skaidrs, kāpēc onkoloģijas centrā bijusi saskarsmes iespēja ar legionellām, jo līdz šim baktēriju profilaktisko iznīcināšanu veikuši regulāri. Karstais ūdens tiekot uzvārīts līdz 70 grādiem, un šajā temperatūrā legionellām ir jāiet bojā.

Vienlaikus RAKUS noraida minējumu, ka energoresursu taupības dēļ siltā ūdens ikdienas temperatūra būtu pazemināta zem 50 grādiem, kas vairo legionellas baktērijas. Notikusī inficēšanās esot rets gadījums.

"Tā vienkārši gadās. Legionella ir mikrobs, kas ļoti labi dzīvo ūdens apgādes sistēmā. To sterilizēt pilnīgi nav iespējams praktiski nekad. Te svarīga profilakse, kad ūdens nedrīkst būt sastāvējies sistēmā, ūdens ir regulāri jālieto," skaidro Liepiņš.

"TV3 Ziņās" ziņots, ka ar legionnelām nevar inficēties, iedzerot ūdeni. Legionellas ieelpo ūdens laišanas laikā. Tās uzkrājas krānu galos un dušas uzgaļos. Pirms došanās dušā, vannā un roku mazgāšanas ir svarīgi ūdeni kādu laiku patecināt. Sevišķi tad, ja ūdens nav ilgstoši lietots. Svarīgi, lai aukstais ūdens būtu zem pluss 20 grādiem, bet karstais ūdens virs pluss 50 grādiem.

SPKC statistika rāda, ka 2021.gadā fiksēts 61 legionelozes gadījums. Trīs cilvēki mira. Pērn inficējās 66 cilvēki, no tiem 12 cilvēkiem pneimonija izraisīja nāvi. Laikus atklājot legionelozi, to sekmīgi var izārstēt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu